Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Puheenjohtaja Jäätteenmäki vahvist

Tuula Hölttä writes:
Yksi nais-ihminen täältä provinsseista olisi kovasti kiitollinen, jos Hra Palstanylläpitäjä tai joku muu asioista perillä oleva kertoisi, miksi Paavo Lipposen Bushille antamiin lausuntoihin ei puututa ollenkaan? Nehän olivat koko Irak-jupakan alkusyy. Eikö pääministerin ole kansainvälisessä konfliktitilanteessa pitäydyttävä puheissaan sotaa tosimielessä suunnittelevan suurvallan kanssa tiukasti siihen, mikä on määritelty maan viralliseksi linjaksi? Minkälainen asema pääministerillä nykyisen lainsäädännön mukaan on Suomen ulkopolitiikassa? Saako hän maan virallisena edustajana sanoa mitä itse henk.koht. haluaa välittämättä ulkoministeriön tai ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan näkemyksistä?

Tällä alueella omalla nimelläni kirjoittaessani en edusta minkään palstan ylläpitäjää, vaan ainoastaan itseäni ja omia mielipiteitäni. Sen verran olen puheena olevaa asiaa seurannut ja jopa iltapäivälehdessä olevaa salaiseksi luokiteltua tekstiä ymmärtänyt, että entinen pääministeri pyrki julkisuudessa sekoittamaan keskenään kaksi koalitiota eli ryhmittymää. Yksi ryhmittymä oli hyökkäykseen lähtijät ja toinen YK:n johdolla humanitääriset auttajat. Näillä on suuri ero. Suomessa oli juuri tehty päätös, että jälkimmäisessä ryhmittymässä saatettaisiin olla mukana tietyin ehdoin. Koalitio oli monelle sen verran uusi sana, että sen käyttö sopi hyvin vaalitaistelun harhautukseen.

Käsittääkseni eduskunnan ulkoasiainvaliokunta, ulkoministeriö, tasavallan presidentti, maan silloinen hallitus, seuraava hallitus ja nykyinenkin hallitus ovat olleet sitä mieltä, että Suomen linja tässä asiassa ei ole muuttunut, vaikka jotkut muut ovat niin väittäneet.

Poliisitutkinta selvittää epäillyt rikokset ja ne menevät syyteharkintaan. Ehkä saamme pian lisää tietoa. Huomasin, että vihreiden europarlamentaarikko oli tänään esittänyt asian perkaamista vielä jotenkin eduskunnan toimesta. Siitä tuskin monellakaan edustajalla lienee varmaa kantaa ennen poliisitutkinnan valmistumista ainakaan.

Jukka Kivi