Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Työllistämistä veronkevennyksillä?

Työllistämistä veronkevennyksillä?

Kokoomuspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz vaatii kuulemma tuloveron kevennyksiä työllisyyden kohentamiseksi. Asiaa pitää varmasti katsoa sekä verotuloja saavan että menettävän kannalta.

Veron alennus esimerkiksi yhdellä prosenttiyksiköllä antaa palkansaajalle hieman lisää käteen jäävää tuloa. Onko ajateltu, että hän tämän johdosta kuluttaa hieman enemmän, mikä vilkastuttaa hiukkasen liike-elämää, joka käyttää pienen lisävoittonsa uusien ihmisten työllistämiseen. Tai ehkä hän tekee hieman vähemmän ylitöitä, minkä vuoksi työnantajan pitää työllistää uusia ihmisiä? Uudet työllistyneet maksavat myös veroja. Uskallan kyllä epäillä tämän vaikutusketjun tehokkuutta.

Verotuloja menettävän julkisen sektorin kannalta vaikutus on helpompi ymmärtää. Koko julkinen sektori on suurissa talouspaineissa. Terveydenhoidossa ja kouluissa säästetään. Väkeä ei ole varaa palkata riittävästi, vaan sitä lomautetaankin. Potilasjonot ovat pitkät. Verotulojen vähentäminen merkitsisi siis julkisella sektorilla aivan selkeästi työllisyyden ja palvelujen huononemista.

Jukka Kivi