Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Jyrki Katainen valittiin puheenjoh

Jukka Kivi kirjoittaa:
Jyrki Katainen viestittää jatkavansa edeltäjänsä linjoilla. Joitakin uusia linjauksia tuore puheenjohtaja kuitenkin teki: hän asetti puolueensa tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Lisäksi kokoomus päätyi vaatimaan kristinuskon kirjaamista EU:n perustuslakiin. Mielenkiintoinen linjaus, kun ei moista kirjausta löydy edes Suomen vastikään uusitusta perustuslaista. Onko täällä kellään tietoa, mikä on linjauksen takana? Voidaanko sillä edistää jotain myönteistä kehitystä? Onko sillä pyrkimys estää muiden uskontojen harjoittamista Euroopassa?

Jukka Kivi

Olen itse ollut myös sitä mieltä, että kristinuskon olisi hyvä näkyä perustuslaissa. Kristinuskon sanoman pohjalta meissä on (minun käsitykseni mukaan) syntynyt ainakin jonkinlainen pyrkimys ”rakastaa lähimmäistämme kuten itseämme” ja ”tehdä toisille se, minkä toivomme itsellemme tehtävän”. Tämän pyrkimyksen tuloksia ovat mielestäni mm. YK, yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus ja lasten oikeuksien sopimus, jotka tähtäävät todellisen, oikeudenmukaisen tasa-arvon toteutumiseen koko ihmiskunnassa.

Perustuslaissa puhutaan ”Euroopan kulttuuristen, uskonnollisten ja humanististen perintöjen arvoista, jotka ovat edelleen läsnä sen perinteessä ja jotka ovat juurruttaneet yhteiskuntaelämään käsityksen ihmisen ja hänen loukkaamattomien ja luovuttamattomien oikeuksiensa sekä lain noudattamisen keskeisestä merkityksestä”. Minusta näiden arvojen ja länsimaisen ihmisen sosiaalisen kasvun perusta on jo parintuhannen vuoden ajan ollut kristillisyys. Miksi sitä ei voisi sanoa Euroopan perustuslaissa? Eihän se estä muiden uskontojen harjoittamista Euroopassa.