Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(7): Jyrki Katainen valittiin puheenjoh

Veikko Simpanen kirjoittaa:
Omar Khaijam joka oletettavasti syntyi jo 1021 ja toden näköisesti kuoli 100 vuotiaana 1121 pohdiskeli jo tätä aihetta. Kuten tunnettua hän oli korkeasti oppinut tiedemies ja tunnettu filosofi. Toivo Lyy on suomentanut mm. tällaisen Khaijamin kirjoituksen :
        On Kaaba, jumaltemplit pelkkää orjuutusta,
        ja kristityitten kellot helkkää - orjuutusta.
        Ne kaikki - kirkko, pyhä nuora, rukousnauha
           ja risti -  ovat pelkkää, pelkkää orjuutusta.

Omar Khaijam edustaa arabimaailman sivistystä, joka säilytti ja palautti Euroopalle kreikkalaisten filosofien viisauden, jonka maalliseen vallankäyttöön pyrkivä kirkko oli tuhonnut pakanallisena.

Fundamentalismia löytyy niin erilaisten uskontojen kuin ”ismienkin” (kommunismi, sosialismi, kapitalismi…) parista. Yhteistä fundamentalisti-ryhmille näyttää olevan se, että niiden jäsenet uskovat edustavansa inhimillisen kehityksen huippua ja pitävät oikeutenaan luokitella ”lajitovereitaan” vuohiin ja lampaisiin, jyviin ja akanoihin, edistyksellisiin ja taantumuksellisiin jne. Usein ne uskovat itsellään olevan jonkin sortin ”ylimaallisen vapauttamistehtävän”, joka antaa niille oikeuden väkivallan käyttöön toisinajattelijoita kohtaan. Tätä on ilmennyt ja ilmenee myös kristinuskon piirissä. En ihmettele ollenkaan, että yksi tämän asian havainnut sanoi jo n. parituhatta vuotta sitten, että ”Minun valtakuntani ei ole tästä maailmasta.”

YK:n lasten oikeuksien sopimus tai ihmisoikeusjulistuskaan eivät tänä päivänä ”ole tästä maailmasta”. Ihmisoikeuksia rikotaan monin tavoin. Silti nämä asiakirjat kertovat ihanteesta, johon Suuri Valkoinen Mies tahtoo kristilliseltä arvopohjaltaan pyrkiä ja jonka vuoksi (minun mielestäni) hän on ”oikeasti” nimensä ansainnut. Minusta EU:n perustuslain ”uskonnolliset arvot” voisi hyvin korvata sanoilla ”kristilliset arvot”.