Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(14): Jyrki Katainen valittiin puheenjo

Veikko Simpanen kirjoittaa:
Tervehdys ja vastaus Tuula Höltälle.
Sanot, jos oikein ymmärsin rivien välistä, että palkansaajien hyvinvointiin , elämänlaatuun ja ihmisoikeuksien toteutumiseen  työelämässä  kuuluvista asioista ei eduskunnan ja poliittisten puolueiden pidäkään murehtia , koska työntekijät ovat liittyneet yhteen muodostaen mielestäsi yhteiskunnalle ja erityisesti vähäosaisille haitallisia ammattiliittoja.


Minusta eduskunnan tehtävä on huolehtia kaikkien kansalaisten hyvinvointiin, elämänlaatuun ja ihmisoikeuksien toteutumiseen liittyvistä kysymyksistä, ei ainoastaan niiden, jotka toimivat työ- tai  talouselämässä.

Tuloerojen kasvu sekä köyhyyden ja sitä seuraavan sosiaalisen pahoinvoinnin (ja epäsosiaalisuuden) lisääntyminen yhteiskunnassa kertoo, että näin ei ole tapahtunut. Tätä on jatkunut nyt ainakin viimeiset viisitoista vuotta.

Viime vuosikymmenen loppupuolen taloudellisen kasvun aikana, jolloin uutiset toitottivat päivästä toiseen yritysten ja talouselämän hyvinvointia, minä kirjaimellisesti yritin parhaan kykyni mukaan korjata ruohonjuuressa niitä sirpaleita, joita ”insinöörimalliset juustohöylät ” ja talouselämän ja vallan toinen toistaan tukeva ”koaliitio” olivat saaneet aikaan.

Ammattiliitot eivät mielestäni ole haitallisia. Ne ovat välttämättömiä, jos maailmassa halutaan noudattaa ihmisoikeuksia ja turvata ihmisarvoinen elämä myös halvan työvoiman maissa, joissa lapsityövoiman käyttö on yleistä ja yhteiskunnat rakentuvat puutteellisen sosiaaliturvan, koulutuksen yms. perustalle.

Ammattiliittojen valta ei kuitenkaan saa ulottua niin pitkälle, että yhteiskunnassa ”unohdetaan” niiden piiriin kuulumattomat. Viime vuosikymmenellä näin on meillä käynyt. Resurssien karsiminen on satuttanut eniten heitä, jotka eivät ole kuuluneet ”tuottavien” luokkaan. Mm. työttömien ja nuorten kohtelu ”järjestelmän luukuilla” on ollut niin nöyryyttävää, että jotkut heistä ovat ajautuneet jopa itsemurhan partaalle.

Tuntuu hyvin vahvasti siltä, että ”kaikki puolueet” ovat osallisia tästä negatiivisesta kehityksestä. Nyt maanviljelijät ovat joutuneet sen tosiasian eteen, että heidän tulojansa leikataan. Miksi mahdollistettiin se, että heidän työnsä joutuu kilpailemaan ”halvan maatalouden” tuotteiden kanssa ja miksi tämän ei haluta toteutuvan peruspalveluissa? Siksi, kun peruspalvelut ovat Suomessa osa verovaroilla ylläpidettävää julkista sektoria, joka samalla toimii puolueiden ja ay-liikkeen ”vallan perustuksena”.

Minusta on positiivista, että nuoret tulevat mukaan myös politiikkaan. He ovat varmasti nähneet suomalaista arkipäivää urautuneita ja kansasta etääntyneitä Kekkosslovakian ”da-dailijoita” enemmän. Uskon tämän pätevän myös Jyrki K:n kohdalla ja luotan siihen, mitä hän sanoo arvostavansa. Minusta ainoa tie poliittisen kulttuurin ”ajantasaistamiseen” on vallan siirtyminen nuoremmille.