Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(18): Jyrki Katainen valittiin puheenjo

Veikko Simpanen kirjoittaa:
Unelmat voidaan demokratiassa toteuttaa vaikuttamalla, toimimalla ja äänestämällä. Oikeisto Euroopassa ja Suomessa ei johtajiensa vaihtamisen jälkeenkään toimi tämän edellä mainitun ihmisarvon ensisijaisuuden puolesta. Ei tietenkään myöskään pääomapiirit. Ihminen on näille tahoille vain tuoton saannin väline ja tuotannon ulkopuolella  käyttämättömänä ollessaan sietämätön kustannustekijä.

Kiitokset Veikolle lasten hyvinvointiin, elämänlaatuun ja ihmisoikeuksien toteutumiseen liittyvien kysymysten pohdiskelusta.

Politiikan ”sisäpiiriin” kuulumattomana minua on hämännyt ja hämää yhä edelleen jako vasemmistoon ja oikeistoon. Vasemmistoon liittyy lähivuosikymmeniltä tuttu Neuvostoliiton harjoittaman totalitaristisen ja ihmisoikeuksista piittaamattoman politiikan hyväksyminen. Sama asia koskee vähän lievempänä myös ”kansakunnan kaapin päälle” noussutta keskustaa ja oikeistoa.

Viime vuosikymmenellä hallitusvaltaa ovat käyttäneet miltei kaikki puolueet. Ne ovat yksissätuumin hyväksyneet eduskunnassa kuntiin kohdistuvien lakisääteisten velvoitteiden mielivaltaisen kasvattamisen ja samanaikaisesti tapahtuneen resurssien (valtionosuuksien) supistamisen, joka on ”kolahtanut” ruohonjuureen tavalla, josta on puhuttu jo monen monta kertaa.

Nyt vasemmisto on ”virallisesti” vaatinut, että uusista veronalennuksista on luovuttava peruspalvelujen turvaamiseksi. Perjantain Talous*Sanomat  (nro 111/2004) kuitenkin kertoo, että ”Suursijoittajat saavat vapautuksen osinkoverosta”. Jutun mukaan sekä vasemmistoon kuuluvat Jouni Backman että Antti Kalliomäki ovat alkaneet harkita ja kannattaa helpotuksia suursijoittajille ja ovat valmiita ”yritysverouudistuksen viilaukseen”. Tätä näkökulmaa ”on tervehtinyt tyydytyksellä” myös Suomen Pankin vasemmistoon lukeutuva johtokunnan vpj. Matti Louekoski.

Eikö tästä tule vähän sellainen mielikuva, että ”vasen on oikea”? Tähän saakka pörssiyhtiöiden osakkeenomistajat ovat käytännössä saaneet osinkonsa ”verovapaina”, kun yhtiön voitosta maksama vero on katsottu ikään kuin osingonsaajan maksamaksi veroksi. Minusta tämä menettely ei ole ollut oikein. Olen perustellut omaa kantaani sillä, että yhtiön tuloksen syntymiseen osallistuu pääomia yhtiöön sijoittaneiden lisäksi koko yhtiön henkilöstö, ja kun henkilöstölle maksetaan ”tulospalkkaa”, niin yhtiön maksamaa veroa ei millään tavalla ”jyvitetä” heidänkään hyväkseen, vaan heitä verotetaan hyvän tuloksen tuomasta lisäansiosta kuten muustakin palkkatulosta.

Mistä me ”politiikan suvi-uunot” osaamme tänä päivänä päätellä, mikä tässä maassa on vasemmistolaista ja mikä oikeistolaista ja mitkä ovat näiden ryhmittymien varsinaiset päämäärät?