Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Mitä vikaa mediassa?

Mm. Paavo Lipponen on toistuvasti antanut medialle ”pyyhkeitä” epäasiallisesta tiedottamisesta. Alla on pari lehtijuttukopiota, joista toisessa on referoitu Lipposen Amerikan matkasta ulkoasiainvaliokunnalle antamaa selostusta ja toisessa matkasta kertovan salaiseksi luokitellun raportin sisältöä sen tultua julkiseksi. Jos näissä kirjoituksissa on  puutteita, joista mediaa syytetään, niin kuinka kirjoituksia tulisi parantaa, että ne vastaisivat paremmin todellisuutta?

11.12.2002:
Lipponen selosti Amerikan-matkaansa valiokunnalle: Yhdysvaltoja ei pitäisi syyttää yksipuolisesta toiminnasta
- - -
Pääministeri Paavo Lipponen (sd) opetti eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa ymmärtämään, että Yhdysvallat on Irakin kysymyksessä lähtenyt selkeästi toimimaan YK:n kautta. Lipponen oli tiistaina valiokunnan kuultavana loppuviikon EU-huippukokouksen takia, mutta yhtä lailla keskustelua käytiin Lipposen maanantaisista tapaamisista Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ja varapresidentti Dick Cheneyn kanssa Washingtonissa.
Lipponen oli tapaamisissa vakuuttunut, että Yhdysvallat hakee ratkaisua Irakin kysymykseen YK:n kautta. Hänestä ei pitäisi epäillä Yhdysvaltoja yksipuolisesta toiminnasta.
-Tässä ei todellakaan ole kyse siitä, että Yhdysvallat toimii yksipuolisesti. Se haastaa meidät muut olemaan yhteistoiminnassa eikä syyttämään Yhdysvaltoja yksipuolisesti toiminnasta, Lipponen kertoi valiokunnan tapaamisen jälkeen. Asetarkastusten tie tulee Irak-asiassa Lipposen mielestä katsoa loppuun.
-Toivottavasti sota voidaan välttää.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari (sd) sanoi tiistain kuulemisen vahvistaneen ajatusta, että Yhdysvalloissa on tapahtunut linjantarkistus suhteessa YK:hon. -Nyt selvästi näyttää siltä, että halutaan YK:ta pitää arvossa ja edetä YK-raidetta. -Meillä on aika yksipuolinen Suomessa tämä Amerikka-kuva, Jaakonsaari katsoi.
_____________________________________
11.3.2003:
Bush kiitti Suomea liittymisestä koalitioon
- - -
Suomen ulkoministeriön salaisen raportin mukaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kiitti pääministeri Paavo Lipposta "liittymisestä koalitioon" Yhdysvalloissa viime joulukuussa. Iltalehden ja Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa ulkoministeriön raportissa todetaan, että "Presidentti Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon".
"Lipponen kertoi tasavallan presidentin ja hallituksen päätöksestä suhtautua myönteisesti Yhdysvaltain pyyntöön olla mukana mahdollisen konfliktin jälkeisen Irakin vakauttamisessa humanitaarisen avun ja rauhanturvatoiminnan kautta", Iltalehti lainaa raporttia.
Salaiseksi luokitellun raportin on laatinut Suomen Washingtonin suurlähetystö. Raportti lähetettiin ulkoministeriöön Lipposen ja Bushin tapaamisen jälkeen viime joulukuun alkupuolella. Raportin mukaan "Lipponen kiitti presidentti Bushia johtajuudesta pyrkimyksissä rakentaa kansainvälistä koalitiota".
(11.3.2003, ESS http://www.ess.fi/cgi-bin/uusinetlari/index.pl?osasto=33&paiva=11&kuukausi=03&vuosi=2003)