Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(6): Kieltääkkö prostituutio?

Harri Ahola kirjoittaa:
Jota sitten lainasit väärin, koska väitettäsi "Stakesin tutkija Reet Nurmen mukaan vain 1% prostituoiduista harjoittaa ammattia omasta tahdostaan. Kaikki muut on pakotettu tai huijattu tähän toimintaan, ja he kokevat sen väkivaltana ja se vahingoittaa heitä pysyvästi." ei siinä esiinny.

Tässä sanatarkka lainaus tuosta jutusta:
Prostituution ehkäisyhankkeessa työskentelevä Nurmi on haastatellut tai tavannut satoja ulkomaalaisia prostituoituja. Hänen mukaansa myytti työstään nauttivasta ja sillä hyvin ansaitsevasta itsenäisestä ilotytöstä on valheellinen.  - Tällaisia naisia on prostituoiduista noin joka sadas. Muut ovat ajautuneet alalle syystä tai toisesta. Alkoholin ja huumeiden väärinkäytön rahoittaminen on hyvin yleinen syy.

Ensinnäkin on kyse ulkomaalaisista prostituoiduista, ei kaikista prostituoiduista. Siinä on nimittäin suuri ero, suurin osa kotimaisista prostituoiduista on alalla nimenomaan omasta tahdostaan täysin vapaaehtoisesti ja työskentelee itsenäisesti ilman parittajia. Tämän on useassa näkemässäni prostituutiota käsitelleessä TV-ohjelmassa todennut esim. PRO-tukipisteen http://www.pro-tukipiste.fi/  edustaja. Ja hän jos kuka tietää totuuden, kun on heidän kanssan päivittäin tekemisissä. ammattinsa puolesta

Minä en henk.koht. tunne ainuttakaan prostituoitua, joten en pysty sanomaan juuta enkä jaata heidän työmotivaatioistaan. Reet Nurmen tekemän tutkimuksen otoskoko on joka tapauksessa mielestäni hyvin vakuuttava, enkä usko sen mitenkään oleellisesti poikkeavan suomalaisten prostituoitujen tilanteesta.

ESS:n arkistossa oleva artikkeli on tiivistelmä, jossa ei kerrota kaikkea sitä, mitä lehtijutussa kerrottiin. Siinä kerrottiin mm., että Lahden seudulla prostituutiosta vastaa pääsääntöisesti Pietarin mafia ja pääkaupunkiseudulla Viron mafia, jolloin prostituoiduille suoritetut maksut ohjautuvat 75%:sti näiden rikollisjärjestöjen työn tukemiseen. Prostituutio on Suomessa 90%:sti ulkomaalaisten hallussa.

Suomeen tuotavat tytöt on joko huijattu Suomeen valehtelemalla määränpäässä odottavan työn laatu tai ostamalla heidät kotoaan tai esim. Pietarin kaduilta. Tämä on tämän päivän orjakauppaa, jonka lieveilmiönä kulkevat huumeet ja sekä Pietarissa että Tallinnassa räjähdysmäisesti nuorten naisten keskuudessa levinneeseen aidsiin sairastumisen riski.

Minusta ainakin yksi ratkaisu ongelmaan on se, että prostituutiota kutsumuksenaan pitäville sallitaan ammatin harjoittaminen edellyttämällä, että he rekisteröityvät yrittäjiksi ja tulevat samojen velvoitteiden alaisiksi kuin muutkin yrittäjät ja mm. terveydenhuollon piiriin. Eikö tämä ole prostituoitujen itsensäkin etujen mukaista, silloinhan ulkomainen ”halpatarjonta” kriminalisoitaisiin samaan tapaan kuin pimeän viinan tai huumeiden myynti? Miksi näin ei haluta menetellä?

(Laskin muuten tuossa huvikseni, että kun Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan ammattiprostituoituja on Suomessa 2000-3000 ja näistä 90% on ulkomaalaisia, niin jos jäljellejäävistä suomalaisista prostituutiota harjoittaisi vapaasta halustaan tuo Reet Nurmen mainitsema yksi sadasta (eli 1%), niin heitä löytyisi tästä maasta pari-kolme)…8-)