Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

hoitotuen eriarvoisuudesta

Eläkkeensaajan hoitotukea ei saa huomioida avohoidon maksuissa

Kansanedustaja Minna Sirnö (vas.) on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa kiinnitetään huomiota eläkkeensaajan hoitotuen ja vammaisten hoitotuen eriarvoiseen asemaan. Veteraanikansanedustaja Marjatta  Stenius-Kaukonen (vas.) on jättänyt samasta asiasta selvityspyynnön eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Eläkkeensaajan hoitotuki otetaan tulona huomioon, kun määritellään asiakasmaksua kotisairaanhoidon tai kotipalvelun asiakasmaksua. Rinnakkaisena etuna olevaa vammaistukea saavien tuloa määriteltäessä asiakasmaksu määräytyy niin, että vammaistukea ei lasketa tuloksi. Tilanne on Sirnön ja Stenius-Kaukosen mielestä epäoikeudenmukainen.
- Se asettaa sairaat ja vammaiset ihmiset perustuslain vastaisella tavalla keskenään eriarvoiseen asemaan, toteaa Stenius-Kaukonen.

Sirnö ja Stenius-Kaukonen esittävät esimerkin siitä, miten käy kun eläkkeensaajan hoitotuki otetaan tulona huomioon kotisairaanhoidon ja kotipalvelun tulojen mukaan määräytyvissä maksuissa: Eläkeläinen saa hoitotukea sairauksien aiheuttamien kulujen vuoksi 128,17 euroa kuukaudessa ja lisäksi kotipalvelua. Sairauskulut nousevat niin, että hänelle syntyy oikeus erityishoitotukeen 256,32 euroa kuukaudessa. Kelan maksaman hoitotuen kunta ottaa jälleen tulona huomioon, ja tulosidonnainen palvelumaksu nousee 35 % korotuksen määrästä. Eläkeläisen kohonneet sairausmenot eivät paranna eläkeläisen palvelua, sen sijaan kunta hyötyy keräämällä maksun sairausmenojen kasvusta. Eläkeläinen maksaa lisämenot täysimääräisenä, mikä ei tietenkään ollut eläkkeensaajan hoitotuen tarkoitus.   

Sirnö ja Stenius-Kaukonen viittaavat myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan vuosi sitten ottamaan kantaan. Siinä valiokunta toteaa, että asiakasmaksusäännösten kokonaisuudistus on toteutettava pikaisesti. Valiokunta huomautti erityisesti eläkkeensaajan hoitotuen maksuasetuksen pikaisesta muutostarpeesta.




Lisätiedot: Minna Sirnö 050 – 511 3127