Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(5): Kannattaako äänestää?

Jukka Kivi kirjoittaa:
Yhdellä yksittäisellä ihmisellä on tasan kaksi mahdollisuutta: Äänestää tai ei. Jos muiden äänestäjien viitoittama maailman meno kelpaa, mitäpä silloin äänestää. Jos haluat hieman ohjata maailman menon suuntaa, kannattaa äänestää. Suunta muuttuu, kun moni äänestäjä sitä haluaa. Se ei muutu, ellei haluta sen muuttuvan.

Politiikasta voisi teoriassa tehdä kiintoisampaa, jos valtaa olisi enemmän kansalla. Olen aiemminkin esittänyt oman kantani hallitusrakenteesta, eli hallituksessa olisi itseoikeutetusti suurin puolue, sekä ne puolueet, jotka ovat kasvattaneet ääniosuuttaan edellisiin vaaleihin nähden, lukuunottamatta tietenkin uusia puolueita. Vaan mitenpä niitä nykymaailmassa toisistaan erottaisi sittenkään...

Talous on monelle henkilökohtaisesti niin tärkeä asia ja sen vuoksi tiedotusvälineissä suosittu aihe. Olisiko sinulla jokin näkemys siitä, miten tulisi varautua talouskasvun jälkeiseen aikaan, jos ja kun sellainen tulee, niinkuin yleensä on tullut?

Jukka

Tämäpä onkin mielenkiintoinen kysymys, mitä sietää porukalla miettiä.

Heti aluksi sanon, että nämä ovat niin vaikeita asioita kunnolla minun hahmottaa, ja päässäni on onnettomat resurssit käsitellä aihetta taitavasti, kun tuppaan unohtamaan hyvin pian omatkin ajatukseni. Muistini kun ei toimi niin hyvin kuin pitäisi ja kuten tietokonemaailmassa, yleensä paras konsti lisätä systeemin toimivuutta olisi lisätä muistia, mutta sitä ei minulla ole. Joten tässä lisää harmaita käsityksiäni, jotta tulen sanoneeksi edes jotain...

Ensinnäkin ei yksinkertaisesti voi olla rajatonta talouskasvua. Talouskasvu perustuu pitkälti uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöön ja uusiutuvien liikahyödyntämiseen. Esimerkiksi Yhdysvatain omat öljy ja kaasuvarat ovat loppu vähän päälle 10 vuodessa näillä näkymin, mutta kulutus vain kiihtyy. Kaivoksissa ei ole rajattomia varoja, uusia on yhä vaikeampi löytää. Kuvitellaanpa esimerkiksi nämä nykyiset tietokoneet, mitä kaikkea vaaditaan (lluonnonvaroja), että voimme keskustella verkossa? Sama koskee kaikkia nykyajan hyödykkeitä ja turhakkeita. En sano, että vielä meidän aikanamme olisi valtavia ongelmia, mutta jossain vaiheessa näin tulee käymään.  Sitä ennen kuitenkin käytäneen melkoisia kriisejä läpi ihmiskunnan riidellessä vähenevistä resursseista ja/ tai työpaikoista. Hyvinvoinnista tulee yhä harvempien etuoikeus, sitä ei mikään pystyne muuttamaan.

Probleema tässä kaikessa on se, että tulevaisuus on hämärän peitossa, ja tämäkin kantani on siten pelkkää arvailua, eikä siihen liene olemassakaan mitään lääkkeitä. Osaako ihminen enää tulla toimeen luonnon ehdoilla, tuskin. Maailmanlaajuinen vapaa liikkuvuus ja talous on myös uhkatekijä yksittäisen ihmisen toimeentulolle. Rahasta riippuvaisuus tulisi vähetä, tai sitten ottaa käyttöön ns. kansalaispalkka.

Jätänpä joitakin ajatuksen siemeniä toiseenkin kertaan. jos muistan.

Markus