Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Keskustan kannatus reippaassa nousussa - perussuomalaisten lasku jatkuu

Keskustan kannatus reippaassa nousussa - perussuomalaisten lasku jatkuu

Keskusta on noussut perussuomalaisten ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi YLE Uutisten helmikuun kannatusmittauksessa. Keskusta lisäsi kannatustaan viime kuusta yli kahdella prosenttiyksiköllä. Perussuomalaisten kannatus oli nyt runsaan prosenttiyksikön pienempi kuin tammikuun mittauksessa.
Keskustaa sanoo kannattavansa 17,7 prosenttia vastaajista. Viime kuussa kannattajia oli 15,6 prosenttia. Viime vuoden elo-syyskuun pohjalukemista keskustan kannatus on noussut runsaalla viidellä prosenttiyksiköllä.
Perussuomalaisten kannatus on laskenut viime kuusta 1,3 prosenttiyksikköä ja on nyt 16,1 prosenttia. Lasku mahtuu mittauksen virhemarginaaliin, joka on ±1,4 prosenttiyksikköä. Vime kesäkuussa perussuomalaisille mitattiin ennätykselllinen 23 prosentin kannatus.

Kokoomus jatkaa suurimpana puolueena
Kokoomus pitää edelleen selvästi suurimman puolueen paikkaa, vaikka sen kannatus laski viime kuusta prosenttiyksikön verran 22,1 prosenttiin. Eroa seuraavana tulevaan keskustaan on vielä 4,4 prosenttiyksikköä.
Molempien vasemmistopuolueiden kannatus on laskussa. SDP:n kannatus laski 16,3 prosentista 16 prosenttiin ja vasemmistoliiton 9 prosentista 7,9 prosenttiin. Myös kristillisdemokraattien kannatus laski 0,6 prosenttiyksiköllä 3,5 prosenttiin.
Keskustan lisäksi kannatustaan kasvattivat ruotsalainen kansanpuolue RKP ja vihreät. Vihreiden kannatus nousi 9,6 prosentista 11,4 prosenttiin ja RKP:n 3,8 prosentista 4,1 prosenttiin.

Kantansa kertoi entistä harvempi
Vajaat 37 prosenttia kyselyyn vastanneista ei halunnut kertoa kantaansa, mikä on Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajusen mukaan poikkeuksellisen paljon.
Puoluekannatuksen kertomatta jättäminen noudattaa Pajusen mukaan viimeaikaista suuntausta.
- Yksi syy lienee presidentinvaalit, joissa ilmeisesti äänestettiin puoluerajojen yli. Äänestäjät varmaankin ovat tällä hetkellä herkempiä vaihtamaan, mikä näkyy myös epävarmuutena kannasta, sanoo Pajunen.
Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä 3 900 henkilöä. Tutkimus tehtiin 30.1.-23.2. 2012 välisenä aikana.
YLE Uutiset

Lähde: