Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Puoluekannatusarviot 5.10.2017 YLE

Ylen kannatusmittaus: Demarien tilanne alkaa helpottaa – hallituskumppanien kokoomuksen ja keskustan kannatusero kasvaa
  13-3-9865957.png
SDP:n johdossa voidaan huokaista helpotuksesta. Puolueen kannatus on noussut 1,7 prosenttiyksiköllä Ylen syys- ja lokakuun kannatusmittauksessa.
Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen selittää nousua kannatuksen pohjakosketuksella edellisissä mittauksissa.
– Olisiko käynyt niin, että kannattajat havahtuivat, että tähänkö ollaan oikeasti menossa. Nyt sitten on varmasti herätys tapahtunut.
SDP:n kannatus oli edellisessä mittauksessa 15,6 prosenttia. Se on demarien huonoin tulos sitten elokuun 2015, jolloin Antti Rinne oli muutamaa kuukautta aiemmin syrjäyttänyt Jutta Urpilaisen puolueen johtopaikalta. 

Puheenjohtaja Rinteen kabinetissa voidaankin hengittää nyt hieman helpommin, sillä äänenpainot puheenjohtajan asemasta koventuivat kesän mittaan samaan tahtiin tippuvien kannatuslukemien kanssa. Puheiden taustalla on ollut myös kuntavaalitulos, joka ei täyttänyt demariväen kaikkia odotuksia.
Rinne valittiin jatkokaudelle Lahden puoluekokouksessa helmikuussa 2017.
Hallituskumppanit erkaantuvat

Hallituksen sisällä puolueiden kannatukset erkanevat toisistaan. Kokoomus kasvattaa eroa muihin puolueisiin ja nyt ero hallituskumppani keskustaan on 5,9 prosenttiyksikköä.
– Kokoomus onnistuu vetämään hallituksessa sellaista linjaa, joka puhuttelee heidän kannattajakuntaansa. Ja kun kannatus kasvaa, niin puolueelle täytyy tulla myös uusia kannattajia, Pajunen sanoo.
Pajusen mukaan suurin osa kokoomuksen uusista kannattajista tulevat "katsomosta" ja keskustasta. Tilanne näyttääkin entistä huolestuttavammalta hallituskumppani keskustan silmin.
Keskustan kannatus on jatkanut matalalentoa kaikissa kuluvan vuoden mittauksissa. Vertailukohtaa yhtä alhaisesta kannatuksesta pitää hakea Juha Sipilän puheenjohtajakauden alusta, heinäkuulta 2012.
– Keskustan kannatus on heikoimmissa lukemissa sitten Sipilän kauden alun ja ollaan palattu siihen, mistä lähdettiin liikkeelle. Se on ehkä sellainen keskustan hardcore-kannattajien laajuus tällä hetkellä, Pajunen sanoo.
Hardcore-käsitteellä Pajunen viittaa puolueen ydinkannattajakuntaan. Tulos ei lupaa Pajusen mukaan hyvää hallitusyhteistyölle.
– Se ei rauhoita hallitustyöskentelyä, kun hallituspuolueet menevät eri suuntiin. Toinen menee vakaasti omalla linjallaan ja keskustassa alkaa iskeä pieni paniikki, että jotakin pitäisi tehdä suunnan muuttamiseksi.
Sinisen eduskuntaryhmän kannatus makaa lähes entisissä lukemissa eli 1,5 prosentissa. Hallituksen yhteiskannatus tuoreimman mittauksen mukaan on 39 prosenttia, kun se huhtikuun eduskuntavaaleissa 2015 oli 57 prosenttia.
Pääministerin salkku karkaa vihreiltä

Vihreät aloittivat puheet pääministeripuolueen paikasta hyvissä ajoin jo Ville Niinistön puheenjohtajakaudella. Kesäkuussa valittu puheenjohtaja Touko Aalto on toistanut, että suurimman puoleen asema on vihreiden tavoite ”tulevana vuosikymmenenä”.
Vihreiden nopea kannatuskasvu näyttää nyt taittuneen. Viime kannatusmittauksessa kasvua kertyi enää 0,2 prosenttiyksikköä ja nyt kannatus tippui 1,2 prosenttiyksiköllä.
– Vihreiden kasvu on ollut aika reipasta. Tämä oli aika odotettavissa, Pajunen sanoo.
Vihreiden pitäisikin nyt löytää uusia kannattajia, jotta sen suosio voisi nousta. Peruskannattajakunnasta puolueen on vaikea löytää uusia tukijoita.
Muiden eduskuntapuolueiden kannatus on heilahdellut vähän. Poikkeuksen kuitenkin tekee RKP, jonka kannatus on pudonnut mittauksessa prosenttiyksiköllä.
– Laittaisin tämän satunnaisvaihtelun piikkiin, Pajunen sanoo.
Heilahdus on suhteellisesti suuri, sillä RKP:tä kannattaa tuoreimmassa mittauksessa 3,5 prosenttia vastanneista.