Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Puoluekannatusarviot 2.11.2017 YLE

Ylen kannatusmittaus: Keskusta kiri vihreiden ohi, PS:n suosio romahti – "Vanhojen puolueiden vastaisku"  13-3-9911169.png
Niin sanotut vanhat puolueet kokoomuksesta vasemmistoliittoon vahvistivat lokakuussa kannatustaan, selviää Ylen kannatusmittauksesta.
Keskustan kannatus nousi pitkän matalalennon jälkeen viime kuun aallonpohjasta eli 15,8 prosentista 17,4:ään. Samalla keskusta nousi vihreiden ohi kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi ensi kertaa sitten heinäkuun.
Vastaavasti korkeasta kannatuksesta nauttineet vihreät putosivat 2,6 prosenttiyksikköä alkuvuoden lukemiin, 14 prosenttiin.
Kummassakin on kyse korjausliikkeestä, arvioi Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen. 

– Vihreät on noussut kovaa, ja keskustan kannatus taas kävi niin alhaalla, että se tuli väkisinkin ylös. Keskustan ydinkannatus on 15–16 prosenttia, nyt osa liikkuvista kannattajista on palannut, Pajunen sanoo.
Vihreät menetti liikkuvia kannattajia etenkin SDP:hen ja kokoomukseen. 
Puolue on pitänyt syksyllä aikaisempaa matalampaa profiilia, arvioi tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta.
– Jossain vaiheessa vihreistä tuli ikään kuin pääoppositiopuolue, puolue oli niin näkyvä. Tällä hetkellä näkyy tietynlainen hiljaiselo uuden puheenjohtajan myötä, ei ole ollut niin näkyviä aloitteita, Vuorelma sanoo.

"Vanhojen puolueiden vastaisku" 

Kokoomus vahvisti ykkössijaansa, sen kannatus nousi lähes 23 prosenttiin. Kyselyn kakkonen eli SDP nosti kannatustaan yhtä paljon eli 1,1 prosenttiyksikköä 18,4:ään, mutta eroa kokoomukseen on yli neljä prosenttiyksikköä.
Kummankin puolueen taakse siirtyi kannattajia paitsi vihreiltä, myös perussuomalaisista.
Jari Pajusen mukaan kokoomuksen suosio ruokkii nyt itseään, eikä negatiivinen julkisuuskaan sitä juuri horjuta. Vetoapua tulee Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta.
– Kokoomus on myötätuulessa: kun muut puolueet hermoilevat, kokoomus on voinut olla rauhassa.
Myös vasemmistoliitto nousi noin prosenttiyksikön ja ohitti yhdeksän prosentin kannatuksella perussuomalaiset. Vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajia on aktivoinut syksyllä kuumentunut työmarkkinakierros työriitoineen ja palkkaneuvotteluineen, Pajunen sanoo.
– Vanhojen puolueiden vastaisku, Pajunen summaa puoluekentän liikkeet.

PS:n kannatus syöksyi kolmanneksen

Kauden suurin pudotus oli perussuomalaisilla. Puolue menetti kannatuksestaan kolmanneksen, se painui 6,9 prosenttiin. Viimeksi samoissa luvuissa oltiin keväällä 2010.
– Todella merkittävä lasku. Harvoin näkee kolmen prosenttiyksikön muutoksia, sanoo Taloustutkimuksen Pajunen.
Helsingin yliopiston Johanna Vuorelma arvioi, ettei presidenttiehdokas Laura Huhtasaari ole kyennyt näkyvyydellään korvaamaan Euroopan parlamentissa työskentelevää puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa.
– Halla-aho ei toimi kotimaan politiikassa, eikä ole rakentamassa poliittista debattia täällä.
Myös PS:n kesäinen hajaannus voi Vuorelman mukaan edelleen vaikeuttaa politiikan tavoitteiden hahmottamista.
– Perussuomalaisilla on kahden kärkenä maahanmuuttokriittisyys ja EU-kriittisyys. Kannatuslukuja tarkastellessa nousee kysymys, miten pitkälle nämä kaksi asiakymystä riittävät politiikan sisällöiksi, Vuorelma kysyy.

Sinisillä näkyvyyttä muttei kannatusta

RKP:n kannatus nousi 1,4 prosenttiyksikköä 4,9:ään, ja kristillisdemokraattien kannatus laski puoli prosenttiyksikköä 3,4 prosenttiin.
Hallituspuolueet kokoomus ja keskusta nostivat suosiotaan, mutta pienin hallitusryhmä eli perussuomalaisista kesällä irtautuneet siniset mataa yhä runsaan prosentin kannatuksessa. Jopa eduskunnan ulkopuolisten pienpuolueiden ryhmä eli muut on edellä.
Pajusen mielestä on yllättävää, että viiden ministerin ja 19 kansanedustajan ryhmän tilanne ei saa nousua aikaiseksi, sillä hallitusryhmälle riittää näkyvyyttä.
– On kansanedustajia ja ministereitä tarjolla, mutta viesti ei uppoa, Pajunen sanoo