Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Internet vai internet

Erkki Hannukainen writes:
Kielitoimisto suositteli ainakin viime viikolla Internetin kirjoitettavaksi isolla i:llä. Eli että Internet on erisnimi. Onko se teidän mielestänne jonkun yksittäisen sähköisen verkon nimi. Minusta se on jo vähintäänkin yleistynyt eli yleisnimi kuten esimerksi mono. Hesari näköjään kirjoittaa varsinaisilla sivuilla internet pienellä, mutta viikkoliitteessä isolla. Eli samassa talossakin on eri toimitusten välillä eroavuutta!

Internet on käsitteenä aika hankala, koska sen alkuperäinen merkitys on puhekielessä ja kansan suussa aikojen kuluessa muuttunut. Alunperin internet on tarkoittanut ja tarkoittaa vieläkin tcp/ip-yhteyskäytännössä jälkimmäistä osaa "ip" eli internet protocol. Unixia parikymmentä vuotta sitten kehitettäessä ja tcp/ip:tä määriteltäessä tekstissä ei haluttu käyttää ollenkaan ylätasoa. Kaikki hoidettiin jemenalla eli pienillä kirjaimilla.

Nykyään alkuperäinen tcp/ip kirjoitetaan TCP/IP, koska tapana on kirjoittaa lyhenteet versaalein eli isoin kirjaimin. Verkkojenvälinen yhteyskäytäntö (internet protocol) on edelleen se, jonka varaan "The Internet" on rakennettu.

Joitakin vuosia sitten monien mielestä internet oli lähinnä SMTP-sähköpostin kansanomainen nimitys. Tällä hetkellä internetillä moni ymmärtää WWW-palveluja. Kuinka moni on muuten huomannut. että FirstClass on nykyään virallinen internet-palvelu? Sen yhteyskäytännön nimi on FCP ja numero 510. Oletettavasti lähivuosina internetillä yleisesti ymmärretään niinkuin pitääkin TCP/IP- yhteyskäytännöllä toimivaa monenlaisten palvelujen verkkoa.

Niinpä yleisnimi internet ja erisnimi Internet ovat mielestäni molemmat oikeita kirjoitustapoja tilanteesta riippuen.

Jukka