Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): 20 päivää

Jukka Kivi kirjoittaa:
Yleissivistyksemme vuoksi voisitko kirjata näkyviin esimerkiksi kolme, viisi tai kymmenen merkittävintä uutta ominaisuutta, jotka tulevat Mac OS X:n mukana.
Suojattu muisti. Tarkittaa sitä, että yksi ohjelma ei kaatuessaan vedä mukaan muita ohjelmia tai koko käyttöjärjestelmää. Ohjelma jota ajetaan Classic-ohjelmassa (=Mac OS 9 emulaattori) voi kyllä kaataa koko Classic-ohjelman ja muut siinä aukiolevat sovellukset, mutta classicin kaatuminen ei kaada Mac OS X ohjelmia.

Quartz, terävämmälle grafiikalle.

Darwin, eli käyttöjärjestelmän ydin on yhdistetty parhaista teknologioista, niihin kuuluu mm. Unix. Unix-serverithän ovat tunnetusti kaikkein vakaimmat palvelinkoneina, jotka ovat käytössä koko ajan.
Darwin ohjaa myös tehtävät prosessoreille.

Multithreading, eli ohjelmat voivat tehdä useita asioita samanaikaisesti.

Kehittynyt virtuaalimuisti, jonka avulla ohjemat saavat sen määrän muistia, mitä tarvitsevat, joten voimme sanoa hyvästi muistin säätämiselle jokaiselle ohjelmalle.

Verkkotoiminnot. Paljon parempaa tehoa kuin nykyisessä Mac OS 9:ssä, tai windowsissa. Lisäksi verkkoajureita voi lisätä ilman uudelleenkäynnistystä.

Oikea monikäyttäjien tuki, eli käyttäjät voivat myös verkon kautta jakaa konetta.

Joskus tulevaisuudessa on siirryttävä 64-bittisiin prosessoreihin. Se tarkoittaa sitä, että monet käyttöjärjestelmär pitää rakentaa uudestaan kokonaan. Mac OS X:ssä kaikki ohjelmat ja osat toimivat Darwinin kautta. Lisäksi Darwin on melko helppo optimoida eri tyyppisille prosessoreille. Esim. Applelle tuskin olisi kovin vaikeata tehdä Darwin Intel-prosessoreille, kyse on enemmän siitä, että Apple on pääasiassa tietokonevalmistaja eikä softajätti, kuten MS.

Lähde: Mac Pressen 2/2001

Jocke