Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Microsoft narahti manipuloinnista

Microsoft manipuloi nettikyselyn tuloksia

Microsoft on jäänyt kiinni ZDNet UK:n järjestämän nettikyselyn tulosten manipuloinnista. ZDNet UK julkaisi joulukuun alussa nettipalvelussaan kyselyn, jossa tiedusteltiin vastaajilta, ovatko he suunnittelemassa nettisovellusten toteuttamista joko Javaa tai .Net-teknologiaa hyödyntäen. Vielä joulukuun 21. päivänä Javan puolella oli yli puolet vastaajista ja .Netiä kannatti 21,5 prosenttia. 23,5 prosenttia ilmoitti olevansa käyttämättä kumpaakaan. Kun kysely lopetettiin 5. tammikuuta, oli tuloksissa tapahtunut dramaattinen muutos. Kolme neljäsosaa olikin .Netin puolella.

ZDNet UK tutki asiaa lokitiedostoistaan ja kävi ilmi, että erittäin suuri prosentti äänestäjistä oli peräisin Microsoft.com -domainilta. Hyvin useat yrittivät äänestää useita kertoja, vaikka se on pyritty estämään skriptin avulla. Myös vastaajien kesken arvotun palkinnon saaja oli äänestänyt Microsoftin osoitteesta ja hänellä oli tilillään 228 äänestysyritystä.

Loki paljasti myös hieman tarkempia tietoja microsoftilaisten toiminnasta. Osa äänestäjistä tuli äänestämään sähköpostiviestissä olleen linkin avulla. Tämä selvisi Microsoftin käyttämän Exchange-palvelimen ansiosta, sillä se välitti lokiin myös kyseisen sähköpostiviestin otsikon ja äänestäjän domainin sekä käyttäjänimen. Viestin otsikko oli "PLEASE STOP AND VOTE FOR .NET!" ja kaikki kyseisen viestin linkistä äänestämään tulleet henkilöt olivat peräisin Microsoftin domainilta. Lokitiedoston perusteella myös automatisoitua, skripteillä tapahtuvaa äänestämistä oli harjoitettu.

Tiedossa ei vielä ole, miten suunnitelmallisesti ja ohjatusti äänestämistä suoritettiin. Tällä kertaa Microsoft jäi kiinni, mutta tulevaisuudessa se lienee varovaisempi.

- Harri
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Harri Ahola, valokuvaaja
Intelligent BBS, AppleGarden BBS ja Tietokone Online BBS