Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Millenium-palkinto

Erkki Hatakka writes:
Luin jostain, että palkinnonsaaja olisi Cernissä työskennellessään kehittänyt ko.systeemin.
Minusta Millenium-palkinbto on hyvä yritys muistuttaa Suomen korkeasta teknologian tasosta. Mutta eikö Linus Torvalds olisi ollut tällaisen palkinnon arvoinen?
Mutta  kyllä esim.Pekka Tarjanteella on ollut aikamoinen kansainvälinen näköalapaikka miettimään tällaisia palkintoja.
Mutta uusiin ehdokkaisiin ei oikein mulla kanttia - mutta kyllä kommentoimaan toisten ideoita..
Erkki Hatakka
Lauantain Iltalehdessä päätoimittaja Pauli Aalto-Setälä viimein selvitti myös palkinnon rahoituksellista perustetta. Sitä ei jaa teknologian yritysten konsortio sen enempää kuin mikään muu itsensä rahoittava yhteisö. Se menee veronmaksajien varoista. Miljoona euroa. Minusta se on huono yritys muistuttaa yhtään mistään ja keinotekoinen yritys luoda perinnettä, jota ei synny. Viikon parin päästä kukaan ei muista koko palkintoa toisin kuin nobelisteja, jotka jäävät historiaan.

Perseestä moinen pompöösi pöyhkeily, josta mittakaava ja suhteellisuudentaju on täysin unohtunut. Mikä toisaalta osoittaa jo pitkään tiedossani ollutta budjetoinnin ja resurssien ohjauksen nyrkkisääntöä: vaikka kuinka supistettaisiin, valtion rahaa kyllä riittää AINA sinne minne sen halutaankin riittävän (esimerkki kulttuurielämästä: oopperatalon ei ole tarvinnut kärsiä supistuksista). Oli sijoituksille sitten tiedossa vastinetta eli ei, olennaisinta tässä tapauksessa lienee, että NÄYTETÄÄN hyvältä. Unohtumaan tuppaa se, että kansainvälisesti näkyvyyttä syntyy vain sen päivän uutisvirrassa pienen pikkuilmoituksen verran.

Tottakai Suomi on high tech -osaajien joukossa kansainvälistä kärkeä mutta mikäpä länsieurooppalainen valtio ei olisi. On ilmeisesti sitten päätetty, että rahalla se imago nousee ja substanssi vahvistuu. Väärin. Todellinen kehitys tapahtuu kansainvälisessä arkielämässä ja yhteistyössä, ihan ilman palkintojakin.


Tuolla miljoonalla eurollakin olisi varmasti ollut käyttöä kotimaisten innovaatioiden ja kehityksen rahoittamisessa. Mutta tämähän on vain asioita tuntemattoman maallikon käsitys.

+Mikko-