Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Koulupojalle rangaistus kouluruoan syömis

Iltalehti 15.5.2004
Koulupojalle rangaistus kouluruoan syömisestä

Hyvinvointi-Suomessa nälkä on rikos, josta rangaistaan näin.
Koulupoika sai rangaistuksen siitä, että halusi syödä vatsansa täyteen kouluruokailussa Lieksassa, Pohjois-Karjalassa.
- Keskitysleirimeininkiä, kommentoi Jukan isä poikansa saamaa rangaistusta.
Ysiluokkalainen Jukka kärähti kouluruokalansa kontrollissa Lieksan Peltolan koulussa reilu viikko sitten. Ruokailua valvova opettaja huomasi, että nälkäinen Jukka oli torstaina 6. toukokuuta kätkenyt ylimääräisen grillimakkaran lautasellaan olevan perunamuusin sisään!
Koulun ruokailusta annettujen ohjeiden mukaan jokaisella oppilaalla oli kuitenkin lupa ottaa vain yksi grillimakkara ensimmäiseen ruoka-annokseensa. Jukallakin lautasella näkyi tuo yksi luvallinen yksi makkara, mutta nälkäinen poikaa oli kätkenyt toisen makkaran perunamuusin alle. Tarkkaan ruokailua valvova opettaja keksi Jukan tempun ja seurauksena oli rangaistus.
- Kun sain tietää asiasta, kuulin molempia osapuolia, oppilasta ja ruokailua valvovaa opettajaa yhdessä. Totesin että annettuja sääntöjä oli rikottu ja pidin rangaistuksen voimassa, sanoo Lieksan Peltolan koulun rehtori Juhani Kärki.
- Hänen mielestään opettajat on tällaisissa asioissa pantu kuitenkin puun ja kuoren väliin. Kouluruokailun määrärahat on puristettu niin minimiin, että kaikki eivät välttämättä saa vatsaansa täyteen, mutta opettajan joutuvat valvomaan, että jokaisen lautaselle riittää vähimmäismäärä ruokaa.
- Kyllä tässä pedagogin koulutus menee hukkaan, sanoo rehtori Kärki. Lasten kouluttamiseen ja opettamiseen koulutetuilla opettajilla olisi tärkeämpääkin tekemistä kuin laskea koulu ruokalassa sitä, kuinka monta makkaraa kunkin oppilaan ruokalautasella on, sanoo rehtori Kärki.
Rehtorin mielestä valvontaa kuitenkin tarvitaan, jotta viimeisinäkin ruokailuun saapuville oppilaille olisi ainakin minimiannos ruokaa tarjolla.
- Nytkin kävi niin, että grillimakkaroita jäi tuona päivänä jopa tähteeksi, kun kaikki olivat annoksensa saaneet. Nälkäiselle pojalle olisi siis riittänyt myös toinen makkara, tietää rehtori jälkikäteen.
Sama sääntö on ajanut Lieksan koulut toiseenkin naurettavuuteen. Lihapullia ei Lieksassa koulujen ruokalalistoilla ole ollut enää aikoihin, koska vuorollaan ruokailua valvovat opettajat eivät ehtisi laskea sitä, että kenenkään ruokalautasella ei olisi liian montaa lihapullaa.
- Jukka on kuitenkin jo istunut jälki-istuntonsa ja kärsinyt rangaistuksensa siitä, että hänellä oli nälkä kouluruokailussa.
Todellisia syyllisiä, lieksalaisia kaupunginvaltuutettuja, jotka talousarviopäätöksellään olivat ajaneet kouluruokailun tähän tilaan ja nälkäisen pojan jälki-istuntoon ei tietenkään rangaistu.
REIJO RUOKANEN