Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Kasavuoren koulun langaton tietoverkk

Jukka Kivi writes:
Huomasin uusimmassa Länsiväylä-lehdessä uutisen, että kauniaisissa Kasavuoren koulussa on otettu käyttöön langaton tietoverkko. Sehän kuulostaa hienolta kehitysaskeleelta. Oppilailla näytti kuvan perusteella olevan käytössään akkukäyttöiset kannettavat koneet ilman minkäänlaisia johtoja. Voisiko joku täällä kertoa siitä lisää? Mihin tekniikkaan se perustuu?

IEEE 802.11:een, joka Mac-piireissä Airportina tunnetaan.

Lisälaitteita ja koneesta koneeseen -liikennettä varten kannettavisssa käytetään perinteisten liitäntöjen lisäksi infrapunalinkkiä, joten johtojen kanssa ei tosiaan joudu kauheasti pelleilemään. Verkko on suhteellisen nopea, tiedostonsiirto koulun palvelimelle langattoman verkon kautta ei ole merkittävästi koneen oman kovalevyn käyttöä hitaampaa. Palvelimelta voi esim. ajaa ohjelmia tai soittaa MP3-tiedostoja ongelmitta.

Pekka Pirttimäki writes:
Missä suhteessa langaton verkko ja joukko kannettavia tietokoneita kuulostaa kehitysaskeleelta? Mun mielestä koulun pitäisi ensisijaisesti panostaa opetukseen ja oppilaiden viihtyvyyteen.

Siihenhän koulun uudistuksen yhteydessä ensisijaisesti panostettiin. Luokkatiloja remontoitiin ja niitä tuli lisää (vähentää ahdasta tuntua), käyttöön otettiin täysin uusi ruokala ja kirjastotilat, jne.

Kun itse olin Kasavuoressa, ei koululla ollut varaa hankkia kunnon työkaluja kemian ja fysiikan kokeellisten tehtävien tekemiseen, vaikka tietotekniikkaan rahat riitti kummasti.

Muutama vuosi takaperin oli tosiaan tämmöistä meneillään. Voin sanoa, että nyt kuviot ovat ihan erilaiset. Harmittaa, että pitää Kasavuorelta lähteä jo ensi vuonna :)

Tietokoneisiin panostamisesta jäi itselleni se kuva, että tärkeätä ei ole se mitä koneilla tehdään, vaan se että koulussa on mahdollisimman uudet koneet.

Päinvastoin. Koneita, varsinkin kannettavia, on alettu hyödyntää käytännössä kaikissa aineissa. Äidinkielen kirjoitustehtäviä voi tehdä niiden avulla mukavammassa työympäristössä, esim. koulun ruokala-monitoimitilassa tai uuden kirjaston takaosassa olevassa kokous- ja työryhmätilassa. Kuvaamataidon kursseilla puuhataan langatonta videon kuvaamista ja editointia. Ja niin edelleen. Kyllä tekniikalle on kummasti ruvennut käyttöä löytymään, kun oppilaat ovat itse alkaneet kiinnostua laitteista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista.

-L
--