Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Jenkkiurheilijat douppareita

Iltalehti 17.10.:

THG on ensimmäinen design-steroidi
Yhdysvaltoja uhkaa kaikkien aikojen dopingskandaali

Yhdysvaltain urheilumaailmaa uhkaa kaikkien aikojen dopingskandaali, kertoo Yhdysvaltain antidopingtoimikunta USADA. Sen mukaan useiden amerikkalaisten huippu-urheilijoiden testinäytteistä on löydetty tetrahydrogestrinoni-steroidia (THG), joka on ensimmäinen paljastettu design-steroidi.

THG ei ole lääketieteellisessä käytössä missään, vaan aine on kehitetty nimenomaan dopingkäyttöön.

- En tunne ainuttakaan dopingtapausta, jossa olisi ollut enemmän urheilijoita kuin tässä, USADA:n johtaja Terry Madden sanoi.

Kiinni jääneiden nimiä ja tarkkaa määrää ei kerrottu, sillä vasta testien A-näytteet on tutkittu. B-näytteiden tuloksia odotetaan aikaisintaan joulukuussa. Jos myös B-näytteet osoittautuvat positiivisiksi, uhkaa kärähtäneitä urheilijoita kahden vuoden kilpailukielto.

- Tämä on pahimmanlaatuista, tahallista huijausta. Tapauksen mittasuhteet viittaavat kemistien, valmentajien ja urheilijoiden salaliittoon. He uskoivat voivansa huijata erityisesti urheilijoille suunnitellulla steroidilla, jota ei havaita testeissä, Madden sanoi.

Vihje johti jäljille
USADA:n tutkimukset asiasta käynnistyivät kesäkuussa saadun vihjeen perusteella. Yleisurheiluvalmentajaksi esittäytynyt henkilö väitti, että useat yhdysvaltalaiset ja ulkomaiset yleisurheilijat käyttävät steroidia, jota ei havaita dopingtesteissä. Väitteensä tueksi valmentaja lähetti USADA:lle ruiskeen, joka sisälsi THG:ta.

USADA otti tämän jälkeen Yhdysvaltain yleisurheilumestaruuskisoissa kesäkuussa otetut 350 testinäytettä sekä sata kilpailujen ulkopuolella otettua näytettä uuteen käsittelyyn. Kilpailujen ulkopuolisissa testeissä oli mukana myös muiden lajien kuin yleisurheilun edustajia.

THG:ta ei ole erikseen mainittu Maailman antidopingtoimikunnan Wadan kiellettyjen aineiden listalla, mutta se täyttää listan "muut vastaavat aineet" -määritelmän. THG on johdettu gestrinoni-steroidista, joka mainitaan Wadan kiellettyjen aineiden luettelossa. Molekyylirakenteen muutoksen vuoksi ainetta ei ole aiemmin havaittu dopingtesteissä.

"Hyökkäys urheilun etiikkaa vastaan"
- THG:n valmistaminen vaatii laboratorio-olosuhteet, runsaasti eri alojen ammattitaitoa sekä suunnitelmallista ennakkovalmistelua. Tämä on toistaiseksi röyhkein ja ammattitaitoisin hyökkäys urheilun etiikkaa vastaan, Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan ainetta ei olisi kyetty paljastamaan ilman ruiskeen lähettäneen valmentajan apua.

- Tämä haastaa dopinglistan laatijat ja dopinglaboratoriot vahvistamaan rintamaansa farmakologiaan ja kemiaan perehtyneellä ammattitaitoisella henkilökunnalla, jotta vastaavat innovaatiot saadaan ajoissa paljastettua ja estettyä, Seppälä toteaa.

USADA:n testeissä joidenkin yleisurheilijoiden näytteistä löytyi myös modafiniili-piristettä. Aine on sama, josta yhdysvaltalainen pikajuoksija Kelli White jäi kiinni Pariisin MM-kisoissa. Modafiniili ei vielä ole kiellettyjen aineiden listalla, mutta se on ensi vuoden alussa voimaan tulevalla uudella listalla. Whitea uhkaa 100 ja 200 metrin kultamitalien menetys.

Hämäräperäinen Balco-laboratorio
Vihjeen antaneen valmentajan mukaan THG on lähtöisin Kalifornian Burlingamessa toimivan Balco-laboratorion johtajalta Victor Contelta. Conte myy huippu-urheilijoille ravinnelisiä, mutta jo jonkin aikaa laboratorion toimintaan on kohdistunut epäilyjä, joita eivät ole hälventäneet joidenkin Conten asiakkaiden dopingkäryt.

Conten asiakkaiden joukossa ovat muun muassa yleisurheilijat Marion Jones, Tim Montgomery, Zhanna Block ja Dwain Chambers. Myös Kelli White sai modafiniilinsa Balco-laboratorion lääketieteelliseltä johtajalta Brian Goldmanilta.

Uutistoimisto AP:lle lähettämässään sähköpostiviestissä Conte on kiistänyt olevansa THG:n kehittäjä.

- Kaikki valmentajan kertoma on tähän asti osoittautunut todeksi. Olemme melko varmoja, että tämä aine on peräisin Victor Contelta ja Balco-laboratoriosta, Terry Madden sanoo.


- Harri
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Harri Ahola, valokuvaaja
- portti suomalaiseen valokuvaukseen