Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Ei mitaleita Suomelle MM-kisoissa?

Veikko Simpanen on torstai 11. elokuu 2005 at 02:07 +0200 wrote:
Johdon vaihtaminen on SUL:ssa välttämätöntä. Edes menestys näissä kisoissa ei poistaisi sitä tarvetta. Ilkka Kanerva ei ole kyennyt luomaan sellaista kasvualustaa, josta syntyisi riittävän laaja lupaavien menestyjien joukko. Kanerva ei ole myöskään pystynyt luomaan sellaista liikuntamyönteistä yhteiskunnallista asennetta, joka olisi luonut riittävän taloudellisen pohjan yleisurheilutoiminnalle.
Ilkan aikana kasvatustyötä tekevät seurat ovat joutuneet rahoittamaan talkootyöllään ja mitä erilaisimmilla keräyksillä ja maksuilla Suomen Urheiluliittoa, vaikka asian pitäisi olla aivan päinvastoin, jos jatkuvaa yleisurheilumenestystä kansainvälisesti haluaisimme Suomelle. Kasvatusseurojen pitäisi saada käyttää omaan kasvatustyöhönsä kaikki hankkimansa eurot, eikä niistä saisi rahastaa merkittävää osaa SUL:n ylätason toiminnan rahoitukseen, kuten Kanervan johdon ajan on tapahtunut. Sen sijaan seuroille tulisi suunnata liikuntamäärärahoista taloudellista tukea ja liikuntalain mukaisesti kuntien tulisi kustantaa seuroille liikuntatilat toimintaa varten. Esimerkiksi kotikuntani Espoo perii jopa ulkokenttien käytöstä seuroilta maksun eikä tarjoa yleisurheilun harrastajille muuta talviharjoittelumahdollisuutta kuin 25%:sti omistamastaan Otahallista kalliita seuroille maksullisia talviharjoittelutiloja.
Voin MM-kisoissa päivittäin paikalla olleena todistaa, että stadion yleisö onkin ottanut suorastaan omakseen ruotsalaiset sekä virolaiset urheilijat ja mitalistit suomalaisten urheilijoiden puuttuessa loppukilpailuista ja voittokamppailuista. Kansa tarvitsee idoleita ja jos niitä ei löydy itseltä hyväksytään nyt jopa ruotsalaiset sankareiksimme.  Ruotsissa ja Virossa  liikuntakasvatuksella on perinteisesti ja kaikki poliittiset ja kansantaloudelliset "myrskyt" kestänyt suuri arvostus ja sen mukainen laaja taloudellinen tuki. Mm. siksi pieni Viron kansa tuottaa keskuudestaan eri urheilulajeihin kansainvälisiä menestyjiä.
Raha ei vielä tee maailmanmestareita, mutta se auttaisi toimivia kasvatusseuroja luomaan nykyistä paremmat lähivalmennusmahdollisuudet oppimisen ja kehittymisen murrosvaiheissa oleville lapsille ja nuorille. Suuri lasten ja erityisesti murrosikäisten harrastajajoukko, joka on ikänsä ja ominaisuuksiensa kannalta katsoen optimaalisessa valmennuksessa synnyttää keskuudestaan myös kansainvälisesti menestyviä urheilijoita. On siis saatava myös Suomessa laaja murrosikäisten liikunnanharrastus toimimaan. Siihen tarvitaan rahan lisäksi koululiikunnan arvostuksen ja osaamisen nostamista ja kasvatusseurojen toimintaedellytysten parantamista.
Kyllä se sitten taas Maamme laulukin saadaan laulaa arvokisoissa Suomen kansallislauluna eikä vain " Mu isänmaa-laulun" sanoilla.
Urheiluterveisin Veikko Simpanen

Miten saadaan Urheiluliiton johto vaihdetuksi? Ei kai ole olemassa muuta keinoa kuin vaikuttaa demokraattisesti urheiluseurojen kautta. Vai ovatko säännöt niin sementoidut, ettei kentältä todellisuudessa päästä vaikuttamaan yhteisen johdon valintaan?

Jukka Kivi