Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Tutkimus/kuntauudistus

Mitä kuntauudistuksessa pitäisi tutkia?

Monet johtavat poliitikot ovat kunta-/hallintouudistukseen kantaa ottaessaan korostaneet, että asia pitää ensin selvittää perusteellisesti eli tutkia. Varmaankin he ovat oikeassakin. Se tässä vain ihmetyttää, ettei näin tärkeää asiaa ole aiemmin tutkittu, tai jos on, tieto siitä ei ole levinnyt minnekään.

Toisaalta ei tutkiminenkaan ole arvovapaata. Kyllä tutkijalla kuin tutkijalla on jokin visio siitä, mitä hän tutkii jo ennen kuin aloittaa. Jos esimerkiksi lähdetään Eero Heinäluoman ajatuksesta, että kunnilla on säilytettävä verotusoikeus ja asiaa tutkitaan kuin itsestään selvyytenä tästä näkökulmasta, niin jo alkuasetelma syrjäyttää muut vaihtoehdot.

Mielestäni tutkimuksessa tai selvityksessä pitää selvittää ainakin kaksi päävaihtoehtoa: mikä kuntamäärä on optimaalinen ja mitä tehtäviä voitaisiin siirtää kunnilta pois oman hallintonsa alaisuuteen. Samalla pitäisi tutkia muyös, mitkä tulonsiirtojen ja verotuksen muutokset ovat tarpeen.

Kokonaisuuten kuntakeskustelu on ollut kovin laimeata ja päävaihtoehto näyttää olevan kuntien yhdistäminen ikään kuin mitään muuta ei voisi tehdä. Mielestäni kuitenkin juuri tuo muu kuin yhdistäminen on kaikkein keskeisin selvitettävä asia. Kiirekin on, sillä ainakin maaseutukunnat velkaantuvat vauhdilla. Ennen pitkää ja varmasti odotettua nopeammin lasku siitä lankeaa veronmaksajille.
Viljo Heinonen