Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Täsmennystä hallintouudistukseen

Kuntayhteistyökin vain osaratkaisu
Jukka kivi on kanssai samaa mieltä siitä, ettei kuntien yhditäminen riitä, mutta hänkään ei ottanut kantaa siihen, että kunniltä pitäisi kertakaikkiaan siirtää kokonaan pois eräitä nyt hyvin keskeisiä tehtäviä kuten terveydenhoito ja sivistystoimi ja kun asiaa pitää selvittää, on tämä vaihtoehto otettava yhdeksi lähtökohdaksi. Muuten uudistuksesta tulee torso.

Esimerkkinä nykyaikaisemmasta ongelman ratkaisusta otan esille Janne Metsämäen selvityksen vanhempainlomauudistuksesta, jossa kustannukset hoidettaisiin oamalla vakuutuksellaan ja kustannuksista vastaisivat työnantajat yhteisvastuullisesti. Mitähän siitäkin tulisi, jos vanhempainlomat pitäisi hoitaa kuntien kautta ja vastuulla.

Kyllä terveydenhoidossa on sama tilanne. Sitä vain ei moni näe ja vielä harvempi tunnustaa nimittäin sitä, että kunnilla on hyvin minimaaliset mahdollisuudet vaikuttaa kustannuksiin. Ne vain lankeavat maksettavaksi. Kyllä kaiki tämän kaltaiset toimialueet pitää irrottaa oman hallintonsa alaisuudessa toimiviksi yksiköiksi demokraattisen hallinnon alaisuuteen muutta kokonaan pois kunnilta ja kuntayhtymiltä.
Viljo Heinonen