Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Miten terveydenhoito tulisi hallinnoida

Miten terveydenhoito tulisi hallinnoida
Hyvä, että joku vastaa itse asiaan. Terveydenhoito voidaan ja pitää hallinnollisesti siirtää nykyisten keskussairaalapiirien alaisuuteen, joilla olisi demokraattisesti valittu johtokunta, joka vastaisi jokseenkin nykyisiä sosiaalilautakuntia, mutta toimialue vain olisi laajempi. Keski-Suomesssa se olisi Jyväskylän keskussairaalapiiri. Jos pidettäisiin tarpeellisena, voitaisiin johtokunnan alaisuuteen valita kuntakohtaisia jaostoja valvomaan toiminnan tasapuolisuutta.

Kyllä sama malli toimisi koko maassa, myös Espoossa. Rahan kierrätys kuntien tai valtion kautta ei tässä ole se ydinasia, vaan se, että kunnilta jäisivät pois ne tehtävät, joiden sisältöön ja kustannuksiin ne eivät voi vaikuttaa.

Viimeisin esimerkki nykymallin toiminnasta on esitys, että alle 18 -vuotialilta ei enää perittäisi terveyskeskusmaksua. Kuntien lisäkustannukset sentään luvataan korvata, mutta ei Kuntaliitto aiheetta esitystä vastusta. Epäilyt ovat suuret.

Kun valtakunnallliset toiminnat poisuisivat kuntien kustannusvastuulta, tasaus erilaisten suetujen ja kuntie kuten Espoo, Vantaa, Saarijärvi ja Kannonkoski välillä olisi helpompi toteuttaa. Nykytilanteen suurin puutehan on siinä, että elinkeino- ja väestörakenteeltaan kovin erilaiset kunnat painivat tavallaan samassa sarjassa. Espoo siinä kisassa varmasti pärjää, mutta maaseutualueet eivät, vaikka niitä miten yhdisteltäisiin.
Viljo Heinonen