Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(4): Lintuinfulenssa tarpeetonta pelottelua

Lintuinfulessapandemian vaara lähes olematon
Suomessa ja pohjoismaissa linnut ovat trutseja lukuun ottamatta sisätiloissa, sillä ne kestävät heikosti kylmyyttä. Sama lienee tilanne myös Venäjän pohjoisosissa, mutta siellä missä sääolot sallivat lintukotieläimet ovat yleisesti taivasalla. Tuskinpa lintujen kevätmuuton aikaan pohjoisilla alueilla on lintuinfulessasta mitään vaaraa. Kyllä siihen mennessä sairastuneet linnut ovat joko kuolleet tai parantuneet ja tauti sitä myöten talttunut.

Jos äärimmäiseen suojautumiseen mennään, pitäisi kaikkien lintujen metsästyskin kieltää. Se ei tule kysymykseen, mutta suojautuminen kyllä. Siihen riittävät suojakäsineet ja käsien pesu saaliin käsittelyn jälkeen.

Pandemiapelkoisilta jäävät täysin huomioon ottamatta kauppa- ja maatalouspoliittiset vaikutukset. Ratkaisuna ovat mahdollisimman laajat tuontikiellot ja kotieläinlintujen laajamittainen tuhoaminen. Kyllähän se suojaa pohjoisten ja yleensä teollistuneiden maiden tuotantotapoja, mutta itse taudin kanssa on niin ja näin.

Eräs käyttökelpoinen keino voisi olla rokotuksen suuntaaminen luonnonlintuihin. Ainakin lokeille on helppo tarjota syöttejä ja niin muuten talvehtiville pikkulinnuilla ja ainakin metsäkanalinnuille. Varsin hyvin on tiedossa myös sorsien, hanhien ja joutsenten ruokailutavat. Jo nyt syttirokotteella torjutaan mm. rabiesta.
Viljo Heinonen