Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Mitä Nato maksaisi

Natosta tulisi 70 miljoonan lasku
Puolustusministeriön virkamiesten laskelmien mukaan Nato -jäsenyys maksaisi Suomelle 70 miljoonaa euroa vuodessa. Tuohon arvioon perustuvat artikkelit on julkaistu muutamissa päivälehdissä mm. Etelä-Suomen Sanomissa. Saman tietolähteen mukaan ja minä pidän sitä luotettavana Suomen pitäisi panostaa pulustuksensa materiaalihankintoihin vuositasolla vähintään 100 miljoonaa euroa, jotta puolustuksemme yleensä pysyisi uskottavana.

En pidä itseäni sotaintoilijana, mutta nykyisessä maailmantilanteessa meillä pitää olla halujen lisäksi myös kyky puolustautua. Suurimman kuprun puolustukseen tekivät ne rauhanintoilijat, jotka päättivät, että Suomen pitää luopua maamiinoistaan. Nyt siitten pitää kehittää tilalle korvaava järjestelmä tai järjestelmiä ja kaikki ne tulevat paljon kalliimmiksi. Lisäksi kriisinhallintaan osallistuminen, johon olemme menossa vaatii oman kalustonsa.

No, tuollainen 200 miljoonaa euroa ei Suomen kansantaloudelle ole ylivoimainen suoritus, mutta taloudellisesti edullisinta olisi pyörtää miinojen hävityspäätös ja samalla pysyä Naton ulkopuolella, joskin läheisessä yhteistyösuhteessa.

En tiedä yhtään sotaa, missä miinoja ei käytettäisi. Miinojen hävityspäätös oli varsinaista jeesustelua. Eivät Suomen pulustuosvoimien varastoissa olevat miinat ole olleet vaaraksi kennellekään. Sitäpaitsi, jos tositilanne tulee päälle, kyllä miinoja edelleen osataan valmistaa ja niitä saadaan käyttöön nopeastikin.

Kaikkiaan Suomen puolustusmenot ovat vuositasolla noin 2 miljardia, joten ei tuo 200 miljoonan lisäys mahdottomalta tunnu, mutta vähintäänkin neljäsosalla siitä päästään, kun toimitaan järkevästi ja ilman Natoa.
Viljo Heinonen