Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Kuljetusala/Vapaa kilpailu

Kuljetusalalla kannetaan nyt vapaan kilpailun hedelmiä

Vapaalla kilpailulla on kääntöpuolensa. Siitä on jokunen vuosi, kun Helsingin kaupungin bussilinjoja ryhdyttiin kilpailuttamaan. Osa linjoista siirtyi Tanskalaiselle kuljetusliikkeelle. Seurauksena oli kaluston ja kuljettajien työehtojen heikkeneminen ja niitä lakkoja. Sama tilanne on nyt menossa koko kuljetusalalla. Alan yrittäjät kilpailevat toisiaan hengiltä.

Kuljettajat ovat huolissaan suorastaan peloissaan, siitä mihin ollan menossa. Vähän laajemmin asiaa tarkastellen he taistelevat kuljetusalalle nykyistä parempia toimintaehtoja. Sinä eivät ole työntekijät ja yrittäjät vastakkain, minkä muuten kuljetusalan edustajat ovat julkisuuteen myöntäneet.

Toimintaolosuhteet eivät todellakaan ole kehuttavat. Muistuttaa suuresti vähän aiempaa metsäkonealan tilannetta, jossa puutavarayhtiöt käynnistivät alan pudotuspelin. Polttoaineiden hinnat ja kalustokustannukset ovat nousseet. Siinä sitten etsitään kaikki keinot pyörien liikkeellä pitämiseksi. Yhtenä kohteena ovat työntekijät.

Tuleepa tässä mieleen sekin ajatus, että pitemmälle ajattelevat yrittäjät ovat hiljaa mielissään tilanteesta, jossa voivat istua tuleen kuljettajien housuilla. Onhan palkkakustannusten nousu pistämätön syy kuljetustaksojen korotuksiin. Samalla niitä voidaan korjata myös muiden kustannusten osalta. Kiistämättömältä näyttää, että alalla on sopimusten ja taksojen korotustarvetta. Nyt on kysymys vain siitä, mitkä yritykset jäävät tämän kierroksen jälkeen jatkamaan.
Viljo Heinonen