Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: "Laululiike" ja Viro

Erkki Hatakka writes:
Taas eilisillan TV-uutisissa hehkutettiin taistolaisjohtoisen nuorison ja hengenheimolaistensa 70-luvun Laululiikettä ja sen suurta ihanteellisuutta rauhan puolesta tuoreen dokumenttileffan merkeissä. Aulikki Oksanen ym.väittävät edelleen tämän poliittisen toiminnan olleen pyytettömästi rauhan asialla. Minun muistikuvani mukaan tämä toiminta oli kuitenkin osa Neuvostoliiton johtamaa ja rahoittamaa kv.rauhanliikettä. Liekö muistikuvani oikea?
Ainakaan ei pienintäkään kritiikin siruakaan näissä lauluissa ollut N-liiton suuntaan, Leninkin oli leppoisa isähahmo heidän lauluissaan. Kyllä kai Stalinistakin tehtiin kiltti setä?
Viron ja Balttian muiden miehitettyjen maiden kohtalo ei kiinnostanut näitä Laululiikkeen sanaseppoja ja ideologeja. Ei ainakaan tule mieleen yhtään sorrettuja virolaisia tukevia lauluja tai muuta sympatiaa.
No, sattui vaan Viron maansuru ja "Laululiikkeen" juhlinta samaan aikaan...
Erkki Hatakka

Olen kyllä samaa mieltä siitä, että suomalaisten taistolaisten laululiikkeen ulkopuolinen kytkentä liittyi Neuvostoliiton rahoittamaan rauhanliikkeeseen. Ei siellä esiintynyt ymmärrettävästi mitään Viroon tai muihin miehitettyihin Baltian maihin kohdistuvaa kritiikkiä. Suomalaiset kapitalistit ja yhdysvaltalaiset sodanlietsojat olivat tietysti kohteena.

Siitä ei pääse mihinkään, että laulu on kansanliikkeelle tärkeä yhdistävä tekijä. Kun kansalaiset suurella joukolla kokevat laulun kautta yhteisyyttä, on laululiikkeellä suuri merkitys. Sehän on vastikään nähty Virossa, monissa muissa maissa vapaustaisteluissa, viime vuosisadan alkupuolella suomalaisessa työväenliikkeessä ja uskonnollisissa liikkeissä.

Jukka Kivi