Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Miten olisi suuri kirjastouudistus

Miten olisi suuri kirjastouudistus?
Kuntauudistus on keskustan asenteen vuoksi jäissä. Hehän pohtivat asiaa viime viikonvaihteen kokouksessaan ja päätyivät esittämään, ettei kunnille saa asettaa mitään määräkokoa eikä pakkoliitoksia tehdä. Samaan henkeen päätettiin, että palvelut pitää turvata ja veroja alentaa. Yhtälö on mahdoton. Veronkorotuksilta ei voi välttyä, jos kuntahallintoa ei saa rationalisoida.

Tässä välissä voitaisiin toteuttaa, jos tahtoa löytyy suuri kirjastouudistus. Nykyinen järjestelmähän perustuu kiinteisiin kirjastorakennuksiin ja kirjastoautopalveluihin. Jonkin verran on myös kaukolainausta, jossa ihmiset voivat kirjaston kautta tilata lukemista kotiinsa. Tosin sekin pitää vielä hakea kirjastosta tai kirjastoautosta.

Ehdotukseni on, että kirjastolaitos tekee postin kanssa sopimuksen kirjalainausten välittämisestä suoraan koteihin. Itse lainaukset kansalaiset voisivat hoitaan internetin kautta. Jos kotona ei tietokonetta ole, niin naapurilla ainakin. Lisäksi edelleen ihmiset voisivat käyttää kirjastojen ja nettikahviloiden koneita.

Lainauskustannukset nousevat jonkin verran, mutta suuri säästö syntyisi siitä, kun koko kirjastolaitos voitaisiin keskittää muutamaan keskukseen esimerkiksi Helsinkiin, Lahteen. Tampereelle, Mikkeliin, Joensuuhun, Jyväskylään, Vaasaan, Ouluun ja Rovaniemelle. Näistä keskuksista hoidettaisiin kirjatilaukset. Pääosa nykyisistä kirjastoista jäisi palvelemaan lukusaleina ja kahviloina.

Ihmisille kirjojen lainaaminen olisi jopa nykyistä helpompaa. Ei tarvittaisi kirjastokortteja ja kirjat voisi palauttaa postin kautta joko kestävissä pitkäikäisissä kuljetuskuorissa tai kertakäyttöpakkauksissa. Mahdollista olisi sekin, että kirjan voisi lukea näyttöruudulta, joka voisi olla siirreltävä ja jokseenkin kirjan painoinen. Sokeille, ja muille vammaisille voitaisiin kehittää heille sopivia palvelumuotoja, jotka eivät olisi kirjastorakennuksista riippuvaisia.
Viljo Heinonen