Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Karjala palaa...

Erkki Hatakka writes:
On tää uskomatonta, että viikkokausia työntyy savua Karjalan Kannaksen ja Venäjän Karjalan metsäpaloista koko eteläiseen Suomeen. Eivätkä päättäjät uskalla suutaan avata....
Alkuviikollakin oli Helsingin yllä niin paksulti savua yhtenä iltapäivänä, ettei koko kaupunkia näkynyt tuntikausiin tänne Espoon Kivenlahteen. Itätuuli tuo tänne käryä nytkin, ja sama koko eteläisen Suomen kanssa.
Aamun uutisissa todetaan, että meillä saattaa kymmeniä ihmisiä kuolla näitten savuhaittojen takia.
On tää uskomatonta, ettei sammutusapu ole kelvannut. Eikö entisen suurvallan arvovalta kestä pienen naapurin apua?
Ja tosiaan meidän poliitikot, yli puoluerajojen, eivät jostain syystä uskalla avata suutaan. Olis nyt EU:n puheenjohtajamaan johdolle tekemistä lähempänäkin kuin Välimeren itäpäässä.
Ei olis haluttu Karjalaa takaisin tällä tapaa....

Lähinnä ilmiö kertoo yhteiseen omistukseen liittyvästä asenteesta. Ihmiset siellä eivät välttämättä koe, että metsien tuhoutuminen vaikeuttaisi heihin taloudellisesti eikä savujen terveysriskejäkään ymmärretä riittävästi. Tämän päivän Hesarissa kerrottiin myös viranomaisten reviiriajattelusta. Siellä yhdet organisaatiot vastaavat metsien palontorjunnasta ja toiset asuinalueiden palontorjunnasta. Johto-organisaatiot, määrärahat ja erikoiskalustot ovat erillään, eikä yhteistä vastuuta koeta riittävästi vaikka palo on päällä.

Tämän päivän uutisten mukaan presidentit Halonen ja Putin ovat olleet puhelinyhteydessä ja metsäpalo-ongelmastakin on puhuttu.

Jukka Kivi