Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Elinsiirto

Anneli E. Timonen writes:
Mitä mieltä olette elinluovutuksesta? Olen tekemässä erääseen taide- näyttelyyn teosta, joka käsittelee kyseistä aihetta.
Kävin apteekista hakemassa elinluovutuskortin, joka yksinkertaisuudessaan on luottokortin kokoinen ja luovuttajan allekirjoitus vain tarvitaan.
Vuosia sitten keskustelin seurakuntani papin kanssa aiheesata ja hän sanoi asian olevan "kaksipiippuinen juttu". Hänen mukaansa ortodoksinen kirkko suosittaa, että vainaja tulisi haudata kokonaisena ja vielä maan poveen.
Hän oli kuitenkin sitä mieltä, henkilökohtaisesti, että elinluovutuslupa on lähimmäisenrakkautta ja siksi hyvin suotavaa. Elikkä "revi siitä sitten".
Näitä sääntöjä kirkko lie laatinut silloin kun ei lääketide kyennyt vielä tekemään elinsiirtoja.

Minusta vapaaehtoiset esimerkiksi liikennekuoleman jälkeiset elintenluovutukset ovat kanssaihmisten kannalta myönteinen asia. Sen vuoksi myös elinluovutuskortti on suositeltava.

Vapaaehtoinen elimenluovutus rahanpuutteen vuoksi on hyvin arveluttavaa. Olen ymmärtänyt, että joku voi vain saadakseen rahallisen korvauksen myydä yhden munuaisensa ja jatkaa elämäänsä toisen munuaisen varassa.

Vaikeita mietittäviä ovat esimerkiksi saman perheen jäsenten väliset elinten luovutukset.

Rikollisjärjestöjen jossain Aasiassa tai Etelä-Amerikassa eläviltä katulapsilta hankkimat elimet ovat tietenkin karmeita asioita.

Jukka Kivi