Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Asuntojen hinnat

ASUNTOJEN HINNAT

Olen hirmu kauan ihmetellyt kuinka asuntojen hinnat muodostuvat. Neliöhinnat ovat suorastaan järisyttävät. Tämähän heijastuu myös vuokralla asumiseen.
Väitteeni on, että asuntojen hinnoissa on yli puolet ilmaa. Ja tämä ilma vaikuttaa myös vuokra-asumisen kustannuksiin. Tietystikin vastaväitteitä otetaan vastaan.
Kerron esimerkin. En kylläkään sano mistä se on, mutta sen saa minulta kyllä selville karvoineen kaikkineen. Myös tiedot siitä missä tämä ilma on ollut. Tämä tapahtui aikoja sitten. Kyseessä oli rivitalon osakerakentaminen. Rahoittajana oli pankki ja siihen kytköksissä olleet muut tahot. Rakennuskustannukset kaikkineen tontteineen, palkkoineen, materiaaleineen, lupineen, suunnitteluineen oli tuolloin 2500 markkaa/neliö. Myyntihinta asunnoille oli 6000-6500markkaa/neliö. Millä voidaan perustella noin hirmunen hinnan nousu. Väitän että tuo rakennuskustannusten ja myyntihinnan välinen ero on ollut suhteessa kaikkialla sama. Tänä päivänä suhde saattaa olla jopa noussut koska ns. markkinat rahastavat ilmaa välistä sumeilematta. Tässä lie yksi syy siihen että lyhyen historiamme aikana moni jäi asuntoloukkoihin ja menetti jopa omaisuutensa.
Asunnolla on sinällään arvo. Jos ajatellaan arvon muodostuminen siitä näkökulmasta, miten paljon se vaatii työtä ja materiaalia(joka myös vaatii työtä), niin miksi jossain itärajalla samanlainen asunto on niin jumalattomasti halvempi kuin jossain kaupungissa, puhumattakaan Helsingin seudusta. Miksi asumisesta, perustarpeesta, annetaan välistävetäjien lihoa.
Miksi muuten vanhenevan asunnon hinta nousee. Sehän vaatii peruskorjauksia tai kunto huononee. Tietysti moni havittelee peruskorjauskustannusten rokottamista uudelta ostajalta. Mutta tuolla laita-alueilla noita kustannuksia ei voikaan siirtää asunnon hintaan   mutta niin sanotuilla kasvualueilla siirtymä tapahtuu kertaantuen.
Jos asunnon ostaja maksaa ilmaa asunnosta niin mihin se raha menee? Lisäksi tuo ilma lisääntyy pankkilainojen kautta, nimenomaan korkojen kautta.
Asuntokaupassa rikastuu ihan muut tahot kuin asunnon ostaja. Kysynkin miksi näin saa olla. Voisivatko alueen kansanedustajat ja edustajaehdokkaat valaista asiaa. Nekin joilla ei ole oma lehmä pyytämässä kuten vaikka rakennuttaja ja rakentajaehdokkaat.
Minusta asia vaatii paljon lisäselvityksiä ja pohdintaa.

Erkki Piiroinen