Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Hallituspuolueet vaarantavat lasten tulevaisuutta

Hallituspuolueet vaarantavat lasten tulevaisuutta.

Pidän ajattelemattomana hallituspuolueiden suunnitelmia vaikeuttaa vähätuloisten perheiden lasten mahdollisuuksia kokopäiväiseen päivähoitoon.
Hallituspuolueiden budjettisuunnitelmassaan sopima kaikkia perheitä koskeva kokopäiväisen päivähoitomaksun toteuttaminen ja maksujen korottaminen on mielestäni ajattelematonta. Useat pienituloiset perheet, joilla nyt ei ole päivähoitomaksurasitetta joutuisivat sosiaalistaloudelliseen ahdinkoon. Työssä käyvien yksinhuoltajien, työpaikkaa etsivien työttömien huoltajien tai pitkäaikaissairauden johdosta tulonsa menettäneiden kotien tällainen rankaiseminen ei ole ymmärrettävissä. Tosiasia on se, että kaikki pienituloiset perheet eivät pystyisi hallituspuolueiden esittämän uuden hoitomaksun suorittamiseen. Kärsijöiksi joutuisivat pienet lapset, jotka menettäisivät hoitopaikan.
Hoitopaikan ryhmästä ulos joutuminen vanhempien maksukyvyttömyyden johdosta aiheuttaisi lasten sosiaalisten suhteiden päättymisen ja kehittävien vakiintuneiden hoitosuhteiden loppumisen.  

Mielestäni tämä pääministeri Matti Vanhasen hallituksen kaavailema tuhansien lasten tulevaa elämää vaikeuttava maksuhanke on eduskunnan torjuttava.

Hallituksen ministereiltä on mielestäni puuttunut tieto ja ymmärrys maksupäätöksen vahingollisista vaikutuksista juuri niihin lapsiin, jotka ovat eniten kehittävän ja turvallisen kokopäiväisen hoidon tarpeessa.

Päivähoitomaksujen korottamiselle ei muutoinkaan ole nyt yhteiskuntataloudellisia perusteita. Perheet, joissa on päivähoito- tai kouluikäisiä lapsia, tarvitsevat erityisesti heihin kohdistuneiden elinkustannusten nousun johdosta talouteensa nyt yhteiskunnan tukea eikä suinkaan uusia maksurasitteita.

Veikko Simpanen
Sosiaalineuvos
Espoo