Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Hallitus rähmällään

Erkki Hatakka writes:
Ei Kosovoa voi Tshetseniaan ja Tiibettiin rinnastaa. YK ei voinut mennä Kosovoon, kun Venäjä sen vetollaan Turvaneuvostossa esti. Milosevicin yrittämä kansanmurha oli silti pakko pysäyttää. Ja sitä kautta rauhanturvajoukkoja tarvittiin Kosovoon pitämään albaanit ja serbit erillään. Olen käynyt Kosovossa ja nähnyt itsekin tilanteen kireyden siellä.
Suomi on Kosovossa täysin kunniallisessa tehtävässä ja seurassa. Mistään Kosovon miehityksestä ei voi puhua.

Tämähän se virallinen, "valtamedia"-totuus on. Uskotko todella, että USA / NATO hyökkäsi Jugoslaviaan / Serbiaan pyyteettömästi albaanien hyvinvoinnin varmistaakseen? Vaikka maajoukkojen hyökkäykseen ei rohjettu ryhtyä, on massiivisia pommituksia pidettävä täysimittaisena sotana, jolla mm. aiheutettiin Kosovon mittava pakolaisongelma ja Kosovo tosiasiallisesti miehitettiin. Kosovonkin tapauksessa tiedotuksella on tietenkin väännetty musta valkoiseksi. Hieman toista näkökulmaa saa esimerkiksi Marita Vihervuoren "Tervetuloa Helvettiin" ja Jarmo Laineen (toim.) "Toisenlainen totuus Kosovosta" -kirjoista.
Jugoslavia hajotettiin ja veriset hajoamissodat käynnistettiin CIA:n / Petagonin toimin. Milosevicin hallinto oli varmasti raakaa ja joutikin kaatua, mutta olivatko kymmenet tuhannet ihmishenkien menetykset välttämättömiä? Minusta eivät.

Epäilen kyllä köyhän Kosovon eväitä täyteen itsenäisyyteenkin vielä tässä vaiheessa. Mutta kyllä presidentti Ahtisaari on siellä ollut YK:n toimeksiannosta kunniallisella asialla. Eilenkin EU:n ulkoministerit olivat ymmärtääkseni Ahtisaaren esityksen kannalla.

Ahtisaari on ollut selvästi sodan voittajien asialla. Serbian osaksi on "neuvotteluissa" jäänyt ota tai jätä -tarjouksiin vastaaminen.

Eikä Ahtisaarta pidä missään tapauksessa moittia myöskään siitä, että hän yrittää rakentaa sovun edellytyksiä Irakin eri kansanryhmien välille.

En pitäisi Ahtisaaren touhuilua kovinkaan puolueettomana. Motiivi USAn ja Britannian juoksupoikana toimimiseen lienee rahan lisäksi vieläkin jonkinlainen toive näkyvästä palkkiovirasta esimerkiksi YK:ssa.

VmH