Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(5): EU:n uudistussopimus

Minusta EU on meille suomalainen luonteva toimintaympäristö aidosti demokraattisten valtioitten liittona.Se on meille myös turva kansainvälisten uhkien suhteen. Meidän kannattaa olla sitä kehittämässä positiivisessä mielessä.
Perustuslaillinen sopimus on välttämätön EU:n toiminnan kehittämiseksi. Kyllä yksimielisyyden vaatimus on näin laajassa kansojen yhteisössä tavaton rasite. Onneksi siitä jatkossa päästään eroon. Päätökset määräenemmistöllä tulevat mahdollisiksi. Ja meidän MEPit voivat vaikuttaa kykyjensä mukaan asioihin myös parlamentin poliittisissa ryhmissä.
Olen ymmärtänyt, että Euroopan parlamentin asema vahvistuu tämän uudistuksen yhteydessä. Lakialoitteet tulevat toki komissiolta, mutta niinhän meilläkin lakialoitteet tulevat pääsääntöisesti hallitukselta. Ja jäsenvaltioitten johtajat toimivat erityisesti huippukokouksissaan komission toiminnan ohjaajina.
Kun olen seurannut kotimaista ja kansainvälistä politiikkaa aika tiiviisti 45 vuotta, toimittajaurani alusta lähtien, väitän Suomen aseman olevan turvallisempi kuin koskaan aikaisemmin. Ja meillä on samoin paremmat mahdollisuudet vaikuttaa Euroopan asioihin kuin koskaan aikaisemmin.
Ehkä tää on taas sitä Eurooppa-idealismia, mutta sodat nähneelle karjalaiselle eurooppalaisuus on tämän päivän isänmaallisuutta.
Erkki Hatakka