Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(7): EU:n uudistussopimus

Minun kanssani ei keskustelua kannata jatkaa vai? Että oikein "aamenen" kanssa.

Tottakai EU:n edeltäjä oli aikanaan hiili-ja teräsunioni. Mutta on tärkeää tiedostaa, että Monet ja kumppanit olivat panemassa sitä liikkeelle saadakseen Saksan ja Ranskan yhteistyöhön perinteisen sotimisen sijasta.
On kovin tarkoituksenmukaista korostaa Solanan taustaa entisenä NATOn pääsihteerinä. Eikös hän sentään ollut merkittävä espanjalainen sosialisti ennen sitä?
En ole väittänytkään, että olisi joku erityinen "eurooppalainen kansa." Mutta on syytä muistaa, miten pitkään suomalaiset ovat olleet mukana eurooppalaisissa kuvioissa. Täältä mentiin esim.jo 1200-luvulla opiskelemaan Prahan yliopistoon ja myöhemmin Pariisin Sorbonneen ja saksalaisiin yliopistoihin. Ja kulttuuripohja on paljolti yhteinen.

Ei ole toki pelkästään EU:n ansiota, ettei Euroopassa ole sodittu 60 vuoteen. Kansat ovat ehkä sittenkin oppineet jotain yhteistyön hyödyllisyydestä. Turhan huolettomia ei silti kannata olla, olivathan Jugoslavian hajoamissodat meitä kaikkia kovin lähellä. EU oli vahvasti mukana vaikuttamassa siihen, että nämä sodat saatiin loppumaan, vaikka Venäjä estikin Turvallisuuneuvostossa vetollaan YK:n puuttumisen niihin. Ja Suomenkin edustajat olivat aktiivisesti mukana.
Tottakai EU on nyt ja jatkossa ensisijaisesti jäsenvaltioittensa liitto, mutta yhteinen parlamentti sinne kyllä tarvitaan edustamaan kansalaisia. Ja joku toimeenpaneva elin, kuten esim.komissio.
YK:n päivänä
Erkki Hatakka