Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(5): Työväestö tehdas Kemijärvelle

Mauno Strandén writes:
Jukka Kivi kirjoittaa:
Mauno Strandén writes:
Jos Suomen Stora Enson tehtaat on tuottanut miljardikaupalla hukattavaa omaisuutta Amerikkaan(myös muuihin suuntiin), niin kyllähän jämptisti tehtaansa omistavat työtekijät kylpisi kohta rahassa, jos on vaan olisi malttia rikastua, eikä olisi menttaliteetti, että kaikki tänne ja heti?
Mutta eiväthän ne työntekijät omista tehtaita, vaan kansainväliset ja kotimaiset osakkeenomistajat. Ja niistä suurimpien omistajien tahto on, että yksittäinen tehdas ei ole myynnissä, koska niin on heille edullisempaa. He eivät halua kilpailijaa markkinoille, jolla on muutenkin ylituotantoa.

Jukka
 
Näinhän se tietysti on, mutta olis edes jollain sektorilla hyvä poistaa pääoman ja työväen ristiriita, että työn tulokset olisi tekijöiden käytettävissä.
Onhan sitä kyllä suuressa mittakaavassa kokeiltu (koko valtion mittakaavassa), mutta jos se täällä onnistuisi, vai menisikö nokitteluksi koko yritys?

Valtionyhtiöt, jollainen Stora-Ensokin aikanaan pitkälle oli, olivat sopiva välimuoto työläisten omistamista tuotannonvälineistä ja kapitalismista. Nykyisen uusliberaalin politiikan aikana ja EU:n kilpailu-/"monopoli"-säännöksistä johtuen valtionyhtiöt on myyty, pilkottu, lahjoitettu ja tuhottu. Varsinaisesti tämän politiikan nykyisessä raa'assa muodossaan aloittivat Mauno Koivisto ja Harri Holkeri. Kaikki hallitukset siitä eteenpäin ovat sitä jatkaneet. Nykyinen näyttää olevan pohjanoteeraus - tai huippu , katsantokannasta riippuen.

VmH