Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(8): Työväestö tehdas Kemijärvelle

Erkki Hatakka writes:
Olin viime lauantaina Karjala-talolla. Samassa ruokapöydässä istunut ent.imatralainen ja ent.SAKn pj.Pertti Viinanen totesi, että pitäis tehdä aloite, että valtio ostais Stora Enson Kemijärven tehtaan ja perustais sitä varten oman yhtiön, jota ei vietäis pörssiin, ainakaan alkuun. Minusta idea tuottavan tehtaan ostamisesta olis hyvä, ja sehän on käyttänyt karjalaista puutakin. Ja hallituksellahan on runsaasti yli budjetoidun määrän verorahoja käytettävissään.

Idea on periaatteessa mainio. Siinä on kuitenkin monta ongelmaa. Ensinnäkin Stora Enso ei todennäköisesti halua myydä tehdasta, vaikka se on kannattava ja siitä saisi kohtuullisen hinnan. Kemijärven tehdas kilpailee Stora Enson muiden tehtaiden kanssa raaka-aineesta. Konsernin kokonaistulos lienee parempi, jos Kemijärvi pidetään poissa ja konsernin raaka-ainesopimukset ohjataan toimittamaan puuta muille tehtaille. Toinen ongelma on nykyinen maamme hallitus. En millään usko, että se olisi valmis lisäämään valtion omistusta teollisuudessa, vaikka se olisi kansantaloudellisesti edullisinta. Sitä pidettäisiin sosialisointina. Teknisesti myynti voitaisiin ehkä toteuttaa suunnatulla annilla niin, että valtion omistusosuus nousisi yli 50 % rajan.

Minua askarruttaa koko asetelma. Euroopan tasolla ja ehkä globaalistikin alalla on ylituotantoa. Sen johdosta sellun hinnat ovat alhaalla ja puun hinnat korkealla. Vähentämällä sellun tuotantoa, saadaan sellun hinta nousemaan ja puun hinta laskemaan. Asetelma on Stora Enson konsernia laajempi. Arvelen, että asialla ovat kartellimaisesti Euroopan sellunkeittäjät. Tilanne on kovasti samantapainen kuin OPECin öljyntuottajilla, jotka ohjaavat öljyn hintaa rajoittamalla tuotantoa.

Jukka Kivi