Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Mitä mieltä EU:n energiapaketista?

Siteerasin aiemmin radion uutistoimittajan lohkaisua siitä, että Eurooppa on epäitsekäs - ehkä tyhmäkin - lähtiessään yksin heikentämään teollisuutensa tulevaa kilpailukykyä. EU Komission ratkaisuthan merkitsevät toteutuessaan energian hinnan väistämätöntä nousua. Suomessakin hyvin energiainteesivinen raskas teollisuus on säilynyt mm.halvan energian takia. Lisää kallistuva energia voisi viedä tuotantolaitoksiamme EU:n ulkopuolisiin maihin.

Itse pitäisin EU:n uusia suunnitelmia oikein hyvinä, jos nopeimman talouskasvun maat Kiina ja Intia sekä taantumaan ajelehtivä Yhdysvallat saataisiin myös sitoutumaan joihinkin samantapaisiin ohjelmiin. Mutta ehkäpä tilanne muuttuu ainakin Yhdysvalloissa vuoden kuluttua, kun öljylobbarien suosima Bush joutuu pois vallasta?
Joka tapauksessa meidän pitää lopettaa kivihiilen käyttö ja siirtyä vähemmän päästöjä aiheuttaviin energian tuotantomenetelmiin. Tuulivoiman käyttöä voidaan toki lisätä, kuten päivän Hesari kertoo Helsinginkin suunnittelevan, mutta ei siitä teollisuuden perusvoimaksi ole. Tarvitaan lisää vähäpäästöistä ydinvoimaa ja, jos mahdollista, lisää vesivoimaa. Ja kaukolämmön tuottamiseen jätteiden polttamisen aloittamista toden teolla.
Erkki Hatakka
Aurinkokin pilkahti esiin, siis lenkille