Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Kunnioittavat onnetoimitukset Mauno Koivistolle

Kunnioittava tervehdys ja onnentoivotus presidentti Mauno Koivistolle, joka täyttää tänään jo 85 vuotta. Ei uskois ikäänsä ellei tietäis, niin vitaaliselta Manu vaikuttaa, kirjankin äskettäin julkaissut.
Olen tavannut Koiviston puolisoineen Paasikivi-seuran Leningradin-matkalla syksyllä 1962. Hän oli kai juuri siirtymässä - tai jo siirtynyt - Turusta Helsinkiin STS:n johtajaksi. Vaatimaton Koivisto pohdiskeli bussimatkan tauoilla asioita enimmältään R.H.Oittisen kanssa. Silloinen kouluhallituksen pääjohtajahan oli myös SDP:n periaateohjelman arkkitehti.
Tuli sitten toimittajan työssä seurattua ent.rintamaveteraanin ja satamatyön ohessa tohtoriksi väitelleen Koiviston nousua ensin Paasion hallituksen valtiovarainmisteriksi ja sitten pääministeriksi.
Koivistohan siirtyi sitten 70-luvulla Suomen Pankin pääjohtajaksi ja koko kansan tuntemaksi Manuksi, joka torjui Kepun K-linjan yrityksen kukistaa hänet sairastuneen jo Kekkosen seuraajan paikalta. Koivistohan selätti kilpailijansa 1982, kansa halusi muutosta Suomen johtamiskulttuuriin ja sai sen. Oikeiston ja suuryritysten kassakaappisopimuskaan ei saanut syrjäytettya Koivistoa kuusi vuotta myöhemmin uusi pressan vaaleissa..
Aina vaatimattoman ja elämäntavoiltaan esimerkillisen Koiviston ihailija olen aina ollut. Vasta 90-luvun lopulla aloin olla joissakin asioissa toista mieltä hänen kanssaan, esim.Serbian pommituksista, joita Koivisto moitti. Mutta Suomea Koivisto muutti ja paljon ja kasvatti Paavo Lipposen korkeisiin valtiollisiin tehtäviin siinä sivussa.
Erkki Hatakka