Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Verollinen sähkön hinta Euroopassa 20

Jukka Kivi writes:
Esitetyt sähkön hinnat ovat julkisia listahintoja.
VEROLLINEN KOTITALOUSSÄHKÖN HINTA EUROOPASSA 1.1.2000
senttiä-cent/kWh
Suomi - Finland 8,7

Halpa sähkö, niinkuin halpa ruokakin, on äkkiä ajateltuna kiva juttu. Mutta kauaskantoiset seuraukset eivät välttämättä ole niin mukavia. Rationaalinen kansalainen virittelee noilla hinnoilla mielellään suoraa sähkölämmitystä omakotitaloonsa. Ei ole ihme, että sähkönkulutusennusteet pomppaa taulukon ylälaidasta ulos ja paukkupakkasilla tuijotetaan valtakunnan kulutusmittaria kylmä hiki otsalla; riittääkö tehot vai eikö riitä. Ja johtopäätöksenä on, että tarvitaan lisää uusia voimaloita ja äkkiä.

Minulle aikanaan opetettiin, että sähkö on hyvin pitkälle jalostettu energiamuoto ja sen ominaisuudet saadaan parhaiten käyttöön esim. tietokoneiden voimanlähteenä kuin lämpöpatterin vastuksia värisyttelemässä. Tosin minun kouluajoistani on jo aika paljon aikaa :-)

Mutta kiistämätön tosiasia lienee se, että kukaan ei viitsi säästää sähköä kun se kerran on niin halpaa. Tästä on seurauksensa se, ettei synny sähköä säästäviä innovaatioitakaan ja sähkön kulutustottumukset muuttuvat leväperäisiksi. Tanskassa, missä sähkönhintakin on yli tuplaten kalliimpi, on tuulivoimaloiden tuotanto jo miljardiluokan bisnestä vientimarkkinoilla. Meillä tuulivoimalle vain säälivästi hymyillään ja muodon vuoksi pystytetään joku propeli saareen pyörimään jotta voidaan sanoa että yritettiin muttei kannattanut.

Tuotantomuodosta riippumatta sähköntuotanto on aina rasite ympäristölle ja siksi sen säästämiseenkin pitäisi kannustaa. Hinta on yksi merkittävä kulutusta ohjaava tekijä ja meiltä ainakin tuo kannustin kokonaan puuttuu.

Esa