Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Verollinen sähkön hinta Euroopassa

Esa Heinonen writes:
Tanskassa, missä sähkönhintakin on yli tuplaten kalliimpi, on tuulivoimaloiden tuotanto jo miljardiluokan bisnestä vientimarkkinoilla. Meillä tuulivoimalle vain säälivästi hymyillään ja muodon vuoksi pystytetään joku propeli saareen pyörimään jotta voidaan sanoa että yritettiin muttei kannattanut.

Meilläkin käsittääkseni tuulivoima on hyvässä kurssissa ja tuulivoimalan laitteita valmistava teollisuus myös miljardin luokkaa. Arvelen, että Suomessa tuulivoimaloiden käyttä energiantuotantoon ei ole kannattavaa ainakaan toistaiseksi, mutta valmistuksena kyllä.

Tuotantomuodosta riippumatta sähköntuotanto on aina rasite ympäristölle ja siksi sen säästämiseenkin pitäisi kannustaa. Hinta on yksi merkittävä kulutusta ohjaava tekijä ja meiltä ainakin tuo kannustin kokonaan puuttuu.

Kaikki energian tuotantomuodot tosiaan ovat aika iso rasite ympäristölle paitsi ydinvoima, joka on ympäristöystävällisin. Sekään ei ole ympäristöystävällistä kaikissa teknologiakulttuureissa.

Tällä hetkellä minua askarruttavat eniten saksalaiset ja ruotsalaiset energiayhtiöt, jotka ostavat suomalaisia yhtiöitä päästäkseen ostamaan itselleen ydinvoimaa Venäjältä, kun ovat ajaneet energiapolitiikkansa omissa maissaan umpikujaan.

Jukka