Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Espaan Sähkön myynti

Erkki Hatakka writes:
Haloo, Vihreät,missä viipyy kommentit Espoon Sähkön myyntiin Saksaan ? Veiko kissa kielen?

Kauppalehti kirjoittaa pääkirjoitussivullaan tänään otsikolla "Miksi ei kilpailutettu?" Espoon kaupungin aikomuksesta myydä 34 % osuuden Espoon Sähköstä saksalaiselle energiajätille E.ON:lle. Espoon kaupungin hyväksi kehumasta kauppahinnan hyvyydestä olisi saatu luotettavampaa tietoa, jos kauppa olisi kilpailutettu. Nythän yksi Espoon Sähkön pääomistajista eli Fortum jätettiin sivustakatsojaksi.

Myös Helsingin Sanomat käsittelee asiaa tänään pääkirjoitussivullaan mielestäni melko kriittisesti.

E.ON:n todellinen strategia tässä mietityttää. Osallistuin viikko sitten erääseen energiapoliittiseen seminaariin, jossa arvioitiin, että E.ON valtaa Suomessa lyhyellä aikavälillä markkinaosuuksia. Se on kannattavaa, kosta Suomessa sähköenergian hinta on tällä hetkellä paljon halvempaa kuin muualla. Pitkällä aikavälillä E.ON olisi kiinnostunut Venäjän markkinoista ja erityisesti siitä, että sinne on mahdollista perustaa ydinvoimaloita. Se mahdollistaisi E.ON:lle edullisen sähköenergian saannin Suomeen ja myöskin mm. Saksaan, jossa ydinvoimaa ei nyt toistaiseksi rakenneta. Saksalaiset tosin ostavat Ranskasta ydinsähköä.

Erkki Hatakan kysymys espoolaisten vihreiden motiivista olla E.ON:lle myynnissä mukana on kiinnostava. Olisi kovin toivottavaa, että Vihreät kertoisivat, miksi tällainen suljetusti valmisteltu myynti E.ON:lle on hyvä.

Jukka Kivi