Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Espaan Sähkön myynti

Jukka Kivi writes:
Osallistuin viikko sitten erääseen energiapoliittiseen seminaariin, jossa arvioitiin, että E.ON valtaa Suomessa lyhyellä aikavälillä markkinaosuuksia. Se on kannattavaa, kosta Suomessa sähköenergian hinta on tällä hetkellä paljon halvempaa kuin muualla.

Kaikkihan sen tietävät, että sekä suuret tuotantoa harjoittavat teollisuusyritykset että esim. sijoitusyhtiöt hakevat koko ajan vain suurinta mahdollista tuottoa sijoitetulle pääomalle. Suomalaiset metsäyhtiötkin haluavat nyt myydä kaikki metsänsä (satoja tuhansia hehtaareja) yksinkertaisesti siitä syystä, että metsä ei tuota niiden mielestä enää tarpeeksi hyvin! Tosin voivat kyllä pian huomata, että raha palaa ehkä helpommin taivaan tuuliin pörssimaailmassa kuin metsämaassa ;-)

Kun puhelinyhtiötkin rynnivät pörssiin niin niiden tavoitteena on vain tuottaa mahdollisimman suurta voittoa omistajilleen eikä mahdollisimman halpoja puheluita liittymän haltijoille. Minunkin puhelinlaskuni nousisivat merkittävästi jos nykyinen paikallinen puhelinyhtiö joutuisi jonkun kansallisen pörssissä olevan operaattorin haltuun.

Eikä saksalainen energiayhtiökään tee poikkeusta noihin reaaliteetteihin. Jos saksalaiset tosiaan ostavat Espoon sähkön niin ainakin minä veikkaan, että energian hintaan ei ainakaan ole tulossa alennuksia.

t. Esa