Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Seuraavan ydinvoimalan rakentamine

Jori Pölkki writes:
Jotenkin tuntuu huvittavalta, että kumpikin osapuoli yrittää perustella kantaansa josjonkinlaisilla "järkisyillö", vaikka kysymyksessä on puhtaasti tunnepohjalta suoritettava arvovalinta.

Jos asia ratkaistaisiin kansanäänestyksellä, enemmistöllä olisi niin vähän energiatekniikan koulutusta ja osaamista, että ratkaisu menisi pääosin tunnepohjalla.

Teollisuuden Voima, joka lupaa hakee ydinvoimalan rakentamiseksi omaa sen verran energiatekniikan osaamista, että ratkaisu perustuu teknistaloudelliseen faktaan, eikä varmastikaan tunteeseen.

Hallituksessa ratkaisu perustui osin kauppa- ja teollisuusministeriön esitykseen ja vastuulliseen energiapolitiikkaan sekä jonkin verran poliittiseen laskelmointiin ja mm. puolueiden puoluekokouksissa tekemiin periaatepäätöksiin.

Eduskunnassa jokainen kansanedustaja päättää aika rationaalisesti. Faktaa on tarjolla, mutta ei monellakaan riittävästi energiatekniikan ja kansantalouden osaamista. Monella edustajalla on jo valmis kanta, jonka ovat julkistaneetkin. Se perustuu joko omakohtaiseen arviointiin tai puolueen periaatepäätökseen. Vaikeaa on niillä, joilla oma arvio ja puoleen periaatepäätös ovat eri linjoilla. Joillakin on myös mielessä seuraavat eduskuntavaalit. Vaalipiireissä kansalaisten mielipide on jonnekin päin kallellaan ja kansanedustajaehdokkaan olisi taktisesti hyvä olla mieliksi äänestäjilleen.

Jukka