Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Sähkö edelleen liian halpaa uuden ydi

Esa Heinonen writes:
Turun Sanomat 26.7.2003:

"Sähkö edelleen liian halpaa uuden ydinvoimalan rakentajille

Suomen viidennen ydinvoimalan rakentamispäätös saattaa vielä joutua odottelemaan parempia aikoja. Energiayhtiö Fortumin mukaan uudet voimalaitosinvestoinnit ovat ajankohtaisia vasta sitten, kun tukkusähkön hinta on vakiintunut 30-35 euroon megawattitunnilta.

Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden hintaennusteet tuleville vuosille ovat huomattavasti Fortumin tavoitteiden alapuolella. Kolmen vuoden päähän yltävät arviot ennakoivat megawattitunnin hinnaksi 20-25 euroa."

Eikö ydinvoimaa mainostettu nimenomaan halpana energiamuotona? Jos se todella olisi halpaa niin miksi ei edes nykyinen sähkön hintataso (joka on vuoden aikana jopa ymmärtääkseni noussut voimakkaasti) riitä kannattavaan rakentamiseen ja tuottamiseen?
Veikkaan, ettei ongelmana ole tuotetun sähkön hinta vaan se, että tuotetulla sähköllä pitää jossakin tietyssä ajassa saada voimalakin maksettua. Vanhat voimalat on jo rakennettu, eli ne tuottavat sähköä suurin piirtein korjauskustannuksilla, henkilökustannuksilla ja raaka-aine kustannuksilla. Kun tuohon lisää rakennuskustannukset ymmärtää, että ne korottavat hintaa, vaikka sähkön tuotanto on kyseisellä voimalalla halpaa.

Jocke