Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Tarvitaanko 6.ydinvoimala?

Erkki Hatakka writes:
On kovin hitaasti - ja varovasti? - lähtenyt liikkeelle keskustelu KTM:n selvitysmiehen, prof.Mikko Karan ehdotuksesta myös kuudennen ydinvoimalan rakentamisesta parhaillaan rakenteilla olevan jälkeen. Edes kauppa-ja teollisuusministeri Pekkarinen ei uskaltanut tarttua haasteeseen muuta kuin sanoutumalla irti asiasta. Aihe taitaa polttaa poliitikkojen hyppysiä näin vaalien alla...
Kuudes ydinvoimala rajoittaisi Karan mukaan merkittävästi Kioton sopimuksesta, päästökauppojen takia, aiheutuvaa sähkön hinnan nousua. Nythän meillä on sähkö huomattavasti halvempaa kuin Keski-Euroopassa, mikä on myös talouselämällemme varsin merkittävä asia.
Mitähän mieltä asiasta ollaan?
Erkki Hatakka

Lisää edullista energiaa tarvitaan kaiken aikaa. Maailma sähköistyy yhä lisää. Ydinvoima näyttää olevan ainoa edullinen ympäristöystävällisen perusenergian tuottamisen muoto. Suomi liittyi aikoinaan Kioton sopimukseen vihreiden ympäristöministerin myötövaikutuksella. Hyvä niin. Se merkitsee energiantuotannolle fossiilisilla polttiaineilla yli 15 % hinnannousua, kun päästökauppojen vaikutukset otetaan huomioon. Jo rakenteilla oleva 5. ydinvoimala antaa Suomelle merkittävän kilpailuedun. Ydinvoimalan rakentaminen on pitkä monivuotinen prosessi, johon osallistuu monenlaisia organisaatioita ja tuhansia henkilöitä. Nyt voisi olla hyvinkin rationaalista siirtää viidennessä hankkeessa hyvin sisäänajettuja organisaatioita rakentamisvaiheiden jälkeen jatkamaan vastaavia vaiheita kuudennessa hankkeessa.

Jukka Kivi