Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoon E.ON-farssi

Espoon E.ON-seikkailu alkaa saada farssimaisia piirteitä. Tämän ovat huomanneet jo valtakunnan ykkösmediatkin. Eilisen Kauppalehden pääkirjoitus on aikaa raakaa tekstiä. Juttu alla.
Pekka Vaara

Maanantai 18.10.2004, Kauppalehti
Sähköä Espoon taivaalla
Espoon valtuustossa on pyrkimystä sähkömarkkinoiden valvojaksi. Voimat kannattaisi keskittää kunnallislain tarkoittamiin ydintoimintoihin.
Espoon valtuuston poliittiset ryhmät harkitsevat, että kaupungin pitäisi hankkia takaisin saksalaiselle energiayhtiölle E.ONille myymänsä entisen Espoon Sähkön osakkeet tai osa niistä. Valtuustossa uumoillaan, että kaupungista tulisi uudelleen entisen sähköyhtiönsä pääomistaja. Valtuustoryhmien mielestä E.ON-hankkeen alkuperäinen tavoite ei toteutunut.
Ja mikä oli alkuperäinen tavoite? Espoo myi vuonna 2001 kolmanneksen Espoon Sähkön osakkeista saksalaiselle E.ONille 160 miljoonalla eurolla. Julkilausuttu päämotiivi oli estää kotimaista Fortumia nousemasta määräävään asemaan. Outo peruste, mutta sen keksijä on tiedossa.
Tyytyväisyyttä kesti maaliskuuhun 2002, jolloin Espoossa pääkonttoriaan pitävä Fortum myi 27 prosentin osuutensa Espoon Sähköstä myös E.ONille. Espoon Sähkön pääkonttorin katolle nousi saksalaisyhtiön lippu. Uudesta E.ON Finland -yhtiöstä kaupunki omisti 34 prosenttia.
Viimeinen isku Espoolle oli E.ONin ja Fortumin Saksassa vääntämä sopimus, jonka perusteella Fortumilla on etuosto-oikeus E.ONin omistamiin E.ON Finlandin osakkeisiin. Espoon alkuperäinen tavoite kaatui.
Fortum päättää pian, mitä se tekee osto-optiollaan. Fortumilla on perusteet ostaa E.ONilta kaikki E.ON Finlandin osakkeet. Fortum on pieni toimija pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. E.ON kasvaa EU-maissa nopeasti, mutta sille Suomi on marginaalinen takamaa. Sähkö-Fortum eli vanha IVO tarvitsee lisää kipinää ja lisää rekyyliä.
Miksi Espoo haluaisi entisen kunnallisen sähköyhtiönsä pääomistajaksi? Espoolla tai millään muullakaan kunnalla ei ole mitään taloudellista perustetta olla yhden sähköyhtiön pääomistaja. Liike etenee koko ajan aivan toiseen suuntaan.
Valtuuston edustajien mukaan näin halutaan estää Fortumia saamasta E.ON Finlandia haltuunsa. Vähäjärkisin lisäperuste on se, että näin estettäisiin Fortumia panemasta yhteen E.ON Finlandin ja Fortumin pääkonttoreita. Juuri niinhän pitää tehdäkin kaikkialla eli purkaa päällekkäistä hallintoa ja eliminoida turhia kustannuksia. Mikä ihmeen markkinavalvoja Espoon kaupungista on tullut?
Espoon kaupunginvaltuuston olisi syytä pysytellä etäällä kaikesta liiketoiminnasta, kuten koko Espoon Sähkön omistushistoria kertoo. Tuskinpa espoolaiset yritykset ja kuluttajat muuta odottavat kuin halpaa sähköä. Tästä tavoitteesta Espoossa ollaan todella kaukana. Vimpelin Voimakin myy halvempaa sähköä Espooseen kuin kaupungin entinen oma sähköyhtiö nykyisessä saksalaisomistuksessa.