Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Sähkön hinta nousee

Jukka Kivi writes:
Fortum Oyj ilmoitti eilen, että sen sähköasiakkaiden hinta nousee peräti 19 %. Erilaisia syitä ja perusteita nousulle on esitetty aina öljyn hinnasta maalimanmarkkinoilla ja vesivoiman kärsimästä kuivuudesta. Odotettavissa on, että muut sähköntoimittajat ilmoittavat hinnankorotuksista piakkoin.
...ja Fortumin pörssikurssi nousee entisestään. Perustarpeisiin kuuluvasta asiasta on tehty talouspelin nappula. On muuten mukava seurailla johtajien ilmeitä, kun he kertovat näistä korotusten syistä vaikkapa tv-uutisissa. Valkohampaista virnettä on vaikea pidätellä, kun yhtiöllä on niin paksu lompsa, että sen päällä istuessa iskee skolioosi ja kipeytyy perse (oho, no, sensuroikoon joku:).
Hämmästyttää vaan tuo kuivuus: viime vuonna hintoja ei laskettu, vaikka tulvia oli Pohjois-Ruotsissa ja meilläkin riitti vettä jaettavaksi saakka, vaan perusteltiin, että aikaisempien vuosien kuiva tilanne piti hintoja ylhäällä. Eikö vastaavalla logiikalla tänä vuonna hintoja pitäisi laskea? Kummaa on energiakapitalismi: hintakehitys liikkuu vain yhteen suuntaan. Miksi? Kysyntä on varmaa, eikä Fortumin tai muiden juuri tarvitse ponnistella markkinoinnin tai muiden rahaa ja aikaa vievien pikkuseikkojen vuoksi. Kyllä ostajia riittää, jos joku lähtee niin uusia tulee. Rahaa otetaan asiakkailta niin paljon kuin suinkin kehdataan.
Nämä hinnannousut koskevat käsittääkseni kuluttajia - teollisuudella on omat hinnastot. Mihin sähkönkulutukseen hinnat vaikuttavat käytännössä. Pientalojen sähkölämmitys ainakin kallistuu. Kodinkoneet kuluttavat aika paljon sähköä, mutta voiko niidenkään käyttöä paljon rajoittaa? Mitä mieltä ollaan?
Vaikka sähkömarkkinat ovat vapautuneet, kokonaishinnanmuodostus ja hintojen vertailu on yhä tavan kuluttajalle hämärän peitossa. En ole voinut välttyä ajatukselta, että hintakehityksen kuvio on haluttukin pitää monimutkaisena, mikä estää todellista hintavertailua ja joustavia markkinoita ts. kuluttajien nopeaa sähkötoimittajien vaihtamista (vrt. markkinamekanismia vaikka matkapuhelinliittymäkauppaan). Jos joku saisikin muutaman centin säästöä per kilowattitunti, se kompensoidaan siirtomaksuilla. Käytännössä markkinoissa on edelleen monopolin piirteitä, vaikka vapaan kilpailun pitäisi vaikuttaa. Onneksi on mm. VaasaEMG valvomassa ja selvittämässä asioiden todellista laitaa kuluttajille.
Kodinkoneet kuluttavat sähköä juu, mutta en tunne ketään, joka pyörittäisi esim. pesukonetta silkaksi huvikseen.  Kansallisperinteinen pyykkilauta- ja saavimeininki taas ei taitaisi enää iskeä nykyperheelle... Ilman kylmälaitteita ei taas ruoansäilytys oikein onnistu ja ainakin kerrostaloissa on heikohkosti maakellareita.  Nykyajan tv:t vievät virtaa jotakuinkin tavallisen hehkulampun tai parin verran. Stereot vievät ehkä 4 - 6 hehkulampun verran, mutta itse en ainakaan aio viikonloppuharrastuksesta luopua. Voihan sitä laulaa itse, mutta naapureiden henkinen tasapaino on sekin huomioitava.

Sähkön käyttöä voidaan rajoittaa siten, että sallitaan tv:stä vain uutisten katselu, ja niiden aikana huoneistossa pitää olla korkeintaan kynttilävalaistus. Ääni pitää olla hiljaisella tai kokonaan poiskytkettynä. Ruoka valmistetaan ja kahvi keitetään pihalla nuotiolla. Sateen aikana ei syödä lainkaan, jos puut eivät ota syttyäkseen.

Mikko