Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Sähkön hinta nousee

Fortum perusteli 19 %sähkön hinnan korotuspäätöstään Kioton sopimukseen liittyvillä päästöoikeuksien korkeilla hinnoilla ja viime aikojen vähäisillä sateilla. Mielenkiintoista on , että Fortum nostaa sähkön hintaa Suomessa, mutta ei Ruotsissa, jossa se on myös vahva toimija alalla. Toinen suuri toimija täkäläisillä sähkömarkkinoilla ruotsalainen, Vattenfall ei ole lähtenyt, ainakaan vielä, näin suuriin korotuksiin, pientä nousua uusien sopimuksien kohdalla on kyllä tehty.
Tässä yhteydessä on selostettu lähinnä kotitalouksien tilannetta, hinnan nousujen määrää. Teollisuudella onkin pitkäaikaiset sopimuksensa. Tässä yhteydessä on tilaisuus huomeuttaa siitä, että teollisuus saa sähkönsä Suomessa huomattavasti halvemmalla kuin Keski-Euroopassa. Tästä teollisuus on ei pidä paljon ääntä, vaikka muuten mekkaloi kustannuseroista Suomen ja esim.Saksan välillä, jos ne ovat toisin päin.

Päivän Hesarin taloussivuilla on huomionarvoinen oman toimittajan Heikki Arolan kommenttikirjoitus. Siinä Arola ohimennen viittaa Fortumin johtajien optioautomaattiin: sähkön hinnan nosto nostaa johdon palkkioita automaattisesti. Sama automaatti on kai toiminut bensan puolella. Ilmankos Fortumin johdon tulot ovatkin huikeita.
Erkki Hatakka